Dropshippers, dat zijn webshops die na jouw order het product bij een ander bedrijf kopen en het op jouw adres laten afleveren. Dat scheelt kosten aan bijvoorbeeld voorraad en opslag.
Hoe werkt het
Stel; je ziet een site voor sport-bh’s. 3 voor 30 euro. Hartstikke goedkoop, en de site ziet er betrouwbaar uit. Je plaatst een bestelling, en 3 weken later ontvang je een pakketje uit China. Je krijgt argwaan en je checkt AliExpress, waar je precies dezelfde sport-bh’s ziet. Dezelfde advertentie, dezelfde foto’s. Bijna dezelfde tekst. Met 1 verschil; AliExpress verkoopt 3 bh’s voor 9 euro.
De dropshipper heeft met jouw bestelling 21 euro verdiend.
Overigens, niet alle dropshippers werken op deze manier. D’r zitte ok goeie tusse.
Eigen schuld, dikke bult
In principe zou je denken dat het botte pech is. Niet goed gekeken. Stomme fout. Die gehaaide dropshippers hebben je bij de neus genomen.
Maar dat vind ik te makkelijk gedacht.
Dropshippers zijn zeer actief op zoek naar potentiële klanten. Zo maken ze een Facebookpagina aan, die binnen een werkdag zeker 1500 likes heeft. Of een Instagram met honderden volgers.
En ze vragen het veelvoudige van de daadwerkelijke waarde van het product. Daarna maken ze een gelikte advertentie, die eigenlijk te mooi klinkt om waar te zijn. En daar moeten de alarmbellen gruwelijk gaan rinkelen.
Maar ik was naïef. Of goedgelovig.
Vertel ons je verhaal, Gabriël!
Lees het verhaal over de sport-bh’s maar terug. Ik dacht mijn vrouw blij te maken. Maar ik werd genaaid. Dat maakte mij boos, waardoor ik online op zoek ben gegaan naar reviews van bhcomfort.nl, daar plaatste ik immers de bestelling.
De reviews op Trustpilot waren vernietigend. Alleen op de site zelf stonden tientallen 5-sterren reviews. Allen geschreven in dezelfde schrijfstijl en met dezelfde spelfouten.
Tjeetje. Was dat het?
Nee hoor. Na heel even zoeken had ik niet alleen de volledige naam van de eigenaar van de webshop (namelijk Tim L.), maar ook vond ik zijn adres (H-uppeldepup-steeg) én ik zag een foto van zijn trotse tronie! Waar ik verder niets mee ga doen; ik heb immers de goedkope rotzooi van AliExpress uiteindelijk ontvangen. En de bh’s zijn perfect om er een tennisbal mee te katapulteren. In het bos. Zo heeft de hond er nog iets aan.
Maar ik kan me zo voorstellen dat andere, iets meer agressieve mannen die zich door hem genaaid voelen net zo makkelijk aan dezelfde gegevens komen.
Lijkt mij best wel een angstaanjagende gedachte voor Tim L.
Laat die Tim toch
Ik heb Tim tot twee keer toe om een reactie gevraagd.
Misschien doet Tim alles met de beste bedoelingen, en is het hem wat teveel geworden? Kan hè?
Maar inmiddels ziet het er naar uit dat Tim snel geld wil verdienen, zonder de verantwoordelijkheid te nemen, die nu eenmaal bij een bedrijf hoort. Check maar even de Facebookpagina Aliversusderest, die een ware heksenjacht tegen discutabele dropshippers bezigt.
De beheerder toonde aan dat Tim niet alleen bh’s bij Ali bestelt, maar ook hittevesten en sportartikelen. En deze met een brute winstmarge te koop aanbiedt. Daar is Tim L. maar wat trots op, zoals je op de afbeelding ziet.
Snedige Tim lijkt niet van plan te zijn om zijn webshops op te geven, of transparant te communiceren over zijn werkwijze.
Wel is hij inmiddels zo slim geweest om de logo’s van bedrijven als SBS, RTL en Talpa van zijn pagina’s af te halen. Uit ervaring weet ik dat onrechtmatig gebruik van afbeeldingen een duur grapje is.
Nou en? ‘t Is niet illegaal
Klopt. Dropshipping an sich is legaal. Kvk raadt echter aan om duidelijk én van tevoren je klant te informeren over je werkwijze, om irritatie te voorkomen. Je bent namelijk als dropshipper wel verantwoordelijk voor de order.
Het is overigens illegaal om foutieve informatie op je site te zetten. Kijk maar eens op Cleanoral. Eigenaresse Esther heeft dit apparaat helegaar niet zelf ontworpen. Daarbij ontbreekt het CE-keurmerk én staan de bedrijfsgegevens niet op de site. Strafbaar, mensen! Maar Esther maakt per verkocht product 60 euro winst, dus ze lacht haar tanden bloot. En zo zijn er tientallen dropshippers die niet eens de moeite nemen om hun kvk-nummer openbaar te zetten. Vermoedelijk omdat ze er geen hebben. Illegale praktijken.
Je bent als dropshipper verantwoordelijk voor een goede verwerking van de order. Klachten dien je op te lossen. Maar dat is precies het moment dat het gros van de dropshippers niet thuis geeft.
Zo schrijft een site dat afgeprijsde artikelen niet geruild worden en geld niet teruggestort wordt. Alle producten op de site zijn afgeprijsd. Er is zelfs een shop die schrijft dat de aanleiding van zijn uitvinding zijn doodzieke moeder is. Terwijl zijn ‘uitvinding’ al jaren via AliExpress te koop is. En daar 43 euro goedkoper is.
ZUURPRUIM!
Ik weet het. Ik ben zuur. Maar het enige wat ik wil doen, is mensen waarschuwen voor dit soort discutabele ondernemers.
Bij deze.
Hoe herken ik Dropshippers?
Een lijstje.
- Is de aanbieding te mooi om waar te zijn? Negeer hem.
- Check het kvk-nummer. Niet te vinden op de site? wegwezen.
- Google naar reviews over de webshop. Check sites als Trustpilot.
- Lees aandachtig. Staat de shop ramvol spelfouten? Alarmbellen.
- Check de Facebookpagina. Zie je vele reacties staan, maar kan je er maar een paar lezen? Krijg argwaan.
- Zoek het product op AliExpress. Waarschijnlijk vind je het. Voor nog geen kwart van de aangeboden prijs.
- Maak screenshots en stuur deze, omdat het kan, naar Aliversusderest.
Hahá! Dát zal ze leren!
Nee hoor. Het zal dit soort jongens aan hun reet roesten. Ze maken een andere website aan, en ze gaan lekker door met dropshippen. Omdat het veel te makkelijk is. Mensen zijn te makkelijk te verleiden met gelikte reclameteksten.
We kunnen het ze wél lastig maken! Door ons gezond verstand te gebruiken en anderen te wijzen op de werkwijze van de shops.
En nu, jij ouwe wijsgeer?
Even slikken en weer doorgaan. Ik ben heel boos geweest. Maar uiteindelijk is dropshippen legaal, en viel ik voor een op het oog fantastische aanbieding. Ik vind wel dat zo’n webshop haar site van transparante informatie moet voorzien.
Ik hoop dat die webshopbouwers uiteindelijk in de IT gaan werken. Een echte baan met een eerlijk salaris.
Sluit af met een snedige oneliner, jij malle man!
Tegen die tijd mogen die dropshippers bij mij een online cursus spelling volgen. Te koop voor nul euro, maar voor hen een speciale prijs. Laten we zeggen, 30 euro?
Update! Tim kwam met een reactie. Lees maar.
Voor online aankopen geldt altijd dat je het binnen 30 dagen, zonder enige opgaaf van reden, kunt retourneren. Wanneer het echte oplichters zijn, kun je fluiten naar je centen. Dat is het moment dat ik, met honkbalknuppel, mijn tegoeden bij jouw thuis kom ophalen.
Ja, eigen richting is fout, maar de enige manier hoe jijzelf je gram kunt halen bij mensen die de wet sowieso al niet te nauw nemen.
Je belicht maar 1 kant van dropshopping. Veel Nederlandse groothandels werk en ook met dit model. Zo hoef je als webwinkel geen grote en duren producten op voorraad te hebben..op het moment dat een product verkocht wordr krijgt de groothandel een seintje en dan levert de groothandel. Werken als onderneming met bol.com kan ook met een soortgelijk idee.
Beste Melanie,
Dat ben ik met je eens. Vandaar dat ik in het begin “Overigens, niet alle dropshippers werken op deze manier. D’r zitte ok goeie tusse.” schrijf.
Bol.com zet ook keurig bij het product waar ze het bestellen en wie het product verstuurt. Zodat je als consument de keuze hebt om het bij die leverancier direct te bestellen, of toch via bol.
Je kunt die dropshipsites ook als volgt herkennen:
druk op ctrl+u op de site en check de broncode op cdn.shopify
Alle dropshippers werken met shopify. Iets anders kennen ze niet en zal ze niet lukken. Shopify i.c.m. Oberlo is gemaakt voor dit soort praktijken. Ze voegen geen enkele waarde toe in het proces en ik hoop ook van harte dat het ras binnenkort uitsterft.