
Afbeelding van Florian Pircher via Pixabay
Wie ook de reclamecampagne van het bekende biermerk uit het Brabantse Lieshout heeft bedacht, hij of zij verdient een loonsverhoging. De bierbrouwer heeft het Brabantse volksfeest ‘carnaval’ genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede. Uiteraard is dit een reclamestunt, alleen personen en organisaties kunnen worden voorgedragen. Het is wel een briljante stunt, het doel is bereikt: meer publiciteit. Al wordt het bier er niet lekkerder van, maar een kniesoor die daar op let.
Je ziet ze overal in het Brabantse, reclameposters met een lachende malloot met een vleeskleurige badmuts op zijn hoofd, met de naam van het dorp of de stad waar de poster hangt. Niet de normale naam, die mensen van boven de rivieren ook kennen, maar de carnavalsnaam. Ieder jaar worden alle dorpen en steden omgedoopt en dragen ze vijf dagen lang hun carnavalsnaam, worden de stadssleutels overgedragen aan Prins Carnaval en gaat iedereen los.
Nou ja, iedereen. Ik vraag me soms af of ik wel een echte Brabander ben. Koffie drink ik zelden, worstenbrood vind ik dan wel lekker, maar carnaval? Nee, daar houd ik me verre van. Niet vanwege de busladingen van boven de rivieren, die denken dat het tijdens carnaval gaat om zuipen en vrouwen lastigvallen. Of vanwege bezopen Brabanders, die hetzelfde denken. Zelf drink ik wel; met mate. Hossen en hoempapamuziek, ik heb er gewoon niets mee. Je kunt alleen aan mijn zachte ‘g’ horen dat ik uit Brabant kom.
Carnaval is meer dan drank en ‘foute’ muziek, het is meer dan even met z’n allen uit je dak gaan, voor we veertig dagen vasten. Al wordt het vasten tegenwoordig overgeslagen, het feestje van tevoren gaat gewoon door. Een feestje waarbij mensen een transformatie lijken te ondergaan, evenals hun woonplaats. Menigeen houdt het bij een kiel of lange jas, sommigen maken echt werk van hun kostuum, met een ludieke gedachte erachter.
Het idee om carnaval te nomineren, blijft natuurlijk een reclamestunt. Carnaval verbroedert, het verbroedert de deelnemers, maar ook degenen die niet deelnemen. Voor de eerste groep vervagen alle tegenstellingen in een waas van bier en confetti, de andere groep wordt verenigd in algehele verbazing over al die gekkigheid op een stokje.
De Nobelprijs voor de vrede zal carnaval niet krijgen. De Nobelprijs voor originaliteit verdienen de bedenkers van deze campagne in elk geval wel.