
Afbeelding van Pana Kutlumpasis via Pixabay
Het is een heuse trend, tegenwoordig: de ‘gender reveal party’. Familie, vrienden, en buren komen bijeen, bij een stel dat gezinsuitbreiding krijgt. In spanning wachten de aanwezigen af, dan komen de aanstaande ouders binnen, met een grote taart, piñata of grote doos, gevuld met ballons. De kleur aan de binnenkant (of van de ballons) geeft aan wat het geslacht is: blauw als het een jongen is, roze als het een meisje is.
Het is spannender dan wanneer je het past hoort als je op kraamvisite gaat, of wanneer je zou moeten wachten op het geboortekaartje. Worden die nog verstuurd? OK, het geboorte-appje dus. Het is wat opgeklopt, dit fenomeen uit Amerika. Het is wel gezellig, ook al is de baby in kwestie er nog niet bij. Een gelegenheid voor voorpret, moet je maar denken.
Hoe de baby eruitziet, of hij of zij meer op pappa of op mamma lijkt, wat het zal gaan doen als het opgroeit: dat blijft afwachten. Voor de meeste ouders is het belangrijkste dat hun kind gelukkig is. Of hun kind misschien wel homo of lesbisch is, daar hoeven ze zich in het begin geen zorgen over te maken. Wat als hun kind het gevoel heeft in een verkeerd lichaam geboren te zijn, worstelt met zichzelf en met zijn omgeving? Het is een beetje vervelend, heb je een gender reveal party gehouden, blijk je er na een aantal jaar naast te zitten. De buitenkant zegt niet alles, het gaat om de binnenkant.
Waarom niet gewoon een tweede gender reveal party houden? Niet zo van: we hebben ons vergist, het is toch een meisje (of andersom). Nee, gewoon van: onze Kevin wordt Karin, Milan is eigenlijk Mandy, zoiets. We houden nog steeds van hem/haar, het is een zwaar en lang proces, maar eerst maken we er een feest van! Hetzelfde zouden mensen kunnen doen om te onthullen dat ze homo of lesbisch zijn, een coming out party. In plaats van uit de kast te komen, danst iedereen op tafel, inclusief ouders en familie.
Het maakt niet uit wat iemands seksuele voorkeur is, of iemand geboren is als jongen maar nu als vrouw door het leven gaat of andersom. Of iemand hetero of homo is, of iets ertussenin. Of je van een feestje houdt, of juist niet. Of je veel geld verdient en succesvolle carrière hebt, of doet wat je gelukkig maakt.
Als je maar gelukkig bent.