
Bron: Unsplash.com
Hoera. Het wereldnieuws is al een paar dagen slechts een hoestbui van me verwijderd. Of liever, een hand, of een hendel van de vuilcontainer.
De vrouw in Diemen – wie heeft inmiddels niet van haar gehoord? – is luizenmoeder op de school die enkele honderden meters van mij verwijderd is. Vorige week nog zijn diverse kleine hoofdjes uitvoerig door haar onderzocht. Zondag sprak ik nog een vader van een bezitster van een dergelijk hoofd. Ik rende niet weg. Brrr… Vol beleefdheden gaan we ten onder.
Zo komt het wel erg dichtbij, is wat ik nu met recht mag zeggen.
Viraal
Naast afschuwelijk, freaky en eng vind ik het hele gebeuren fascinerend. Het begrip ‘viraal gaan’ wordt via alle mediakanalen prachtig voor ons uitgetekend. Mijn lokale Coronavirusjes kun je nu makkelijk terug traceren via een wintersportgebied in Italië naar China. Dit zou je met meer – misschien wel alles – moeten doen.
Ik pleit voor veel vrolijkere aandacht voor de migratie van dingen. Van woorden bijvoorbeeld.
Neem het woord ‘fiets’. Hoe is dat hier eigenlijk zo stevig geland? Hoe ging dat zo viraal? Na een korte zoektocht zie ik dat het van het Duitse woord Vize-Pferd komt, ofwel vervang-paard. Het woord vice – in bijvoorbeeld vice-burgemeester – gebruiken wij uiteraard ook, maar is in het geval van Vize-Pferd een eigen leven gaan leiden. Je spreekt het in Duitsland uit als iets dat op fiets lijkt en het is in die hoedanigheid naar Nederland gemigreerd.
Oké, het virussennieuws drijft natuurlijk op angst, sensatie en bezorgdheid. Het basisgegeven is prachtig. Hoe komt iets op zijn bestemming? Hoe is saté bijvoorbeeld in Nederlandse kroketten beland? Hoe kwamen al die Franse liedjes bij Wim Sonneveld in hun nieuwe jasjes, of die Slavische deuntjes op platen van André Hazes?
Laten we het panieknieuws van de afgelopen – en ongetwijfeld aankomende – tijd een nieuwe vrolijke zijtak geven.
Meedoen
Wie doet er mee? Laten we van alles in kaart brengen. Zaken op cultureel, gastronomisch of op wat voor gebied dan ook?
Misschien ben je onlangs een oud knikkermaatje tegengekomen. In de verte, op een fiets, of zappend langs verschillende zenders. “Hé, wat grappig, draagt hij tegenwoordig een baard?” Hoe is dat gekomen? Zoek het uit.
Het kan van alles zijn. Laten we het virussenprincipe dezer dagen eens een positieve draai geven. Zo steek je er nog iets leuks van op.