We zijn live getuige van het naar voren treden van een nieuw menstype. Een mens die niet in groepen leeft, die elk direct fysiek contact mijdt. Hij mijdt zelfs indirect contact, hij houdt ruime afstand tot elke andere vorm van menselijk leven. Minstens anderhalve meter. Bij voorkeur meer, veel meer.
Het is een menssoort die altijd al onder ons was, maar die mede dankzij corona nu evolutionair in het voordeel komt. Hij laat zich minder makkelijk met virussen besmetten dus de sterfte onder Homo coronus zal lager liggen dan onder oudere menstypes die minder op de huidige omstandigheden toegerust zijn. Zo werkt evolutie! Homo sapiens waar de meerderheid van ons toe behoort is in hogere zin passé.
Homo coronus had al evolutionair voordeel omdat hij de technologische evolutie omarmde die sociale media heeft mogelijk gemaakt. Die hebben ervoor gezorgd dat moeiteloos op afstand kan worden gecommuniceerd waarmee de noodzaak van fysieke nabijheid verviel.
Het was over met de noodzaak elkaar op te zoeken, in vroegere tijden de enige mogelijkheid om contact te hebben. Gesprekken worden er niet per se slechter van als ze met de telefoon of smartphone worden gevoerd in plaats van face to face. En als een gesprek überhaupt niet nodig is, stuurt hij tekst-, voice-, en videoboodschappen met Whatsapp, Facebook en andere moderne social media.
Het gebruik van sociale media is een evolutionair voordeel dat Homo coronus echter nog moet delen met een deel van de Homo sapiens. Maar onder de laatsten zal het virus meer slachtoffers eisen vanwege de eigenschap elkaar op te zoeken. Dus Homo coronus lijkt de meest geschikte kandidaat te zijn als mens van de toekomst. Want het coronavirus is niet de laatste plaag die de mens zal komen tarten.
We hebben de oude mens in het weekend via de beelden in actie kunnen zien op de voor hem natuurlijke manier. We zagen ze massaal het Vondelpark bezoeken. En het Amsterdamse bos, markten, stranden en zelfs afvalstortplaatsen. Elke reden om elkaar op te zoeken is kennelijk goed genoeg, zelfs in tijden van corona.
Ze grepen dankbaar de kans aan om fysiek contact te maken met zoveel mogelijk anderen. Al was het maar door andermans uitgehoeste of -genieste druppeltjes lichaamsvocht in te ademen. Mogelijk besmet met het virus. Terwijl Homo coronus veilig thuis zat of ergens in zijn eentje van het lentezonnetje genoot in een rustig bos of op een verlaten pad. De nachtmerrie van de oude mens.
Opeens realiseerde ik me dat ik zelf een voorbeeld ben van die nieuwe menssoort. Ik kom zelden in horecagelegenheden en menigten mijd ik als de pest. Ik drink niet uit andermans glas en vraag me af wat mensen bezielt die hun eigen bestek gebruiken om hun bord uit gemeenschappelijke schalen te bevoorraden.
Verder zit ik gewoonlijk (zonder morren) thuis aan de computer, soms zoals de laatste dagen in mijn zonnige tuin met de laptop op schoot. Bijna alles kan tegenwoordig thuis of vanuit huis. Aan mij liggen die files niet die buiten coronatijden de wegen verstoppen.
Als ik handen schud, vraag ik me af waar die handen allemaal geweest zijn sinds de laatste keer dat ze gewassen werden. En hoe lang dat geleden is. De drie zoenen bij de soms onvermijdelijke directe sociale contacten, ik heb er aan moeten wennen. Bij sommigen zie ik er zelfs ongeacht corona tegenop. Niet alle mensen worden er leuker van als ze toenadering zoeken.
Daar ben ik nu allemaal van vrijgesteld dus in sommige opzichten is corona een beetje een blessing in disguise. Maar die maatregelen ertegen steken wel een spaak in het wiel van de evolutie, Homo sapiens wil zich nog niet gewonnen geven. Kijken hoe lang ze het volhouden!
Een wereld waarin de Homo Coronus het voor het zeggen heeft is een schrikbeeld voor mij, want ik ben een vrolijke jongen die er graag op uittrekt, geen wrokkige treurwilg achter een computer die gruwt van aanrakingen en vlekjes en smetjes. Maar hoe zit dat met de Homo Coronis en de voortplanting? Dat aspect mis ik in dit overigens amusante stuk.
Maar beste Carl, je indruk over het leven als Homo coronus is die van een buitenstaander! De vis die zich afvraagt hoe het wezen dat buiten zijn kom naar hem staart en hem voedt kan leven zonder water. Je moest eens weten hoeveel plezier ik heb als ik in mijn eentje aan mijn computer mijn teksten componeer.
En wat voortplanting betreft, je doet net alsof Homo coronus een andere diersoort is dan Homo sapiens, of zelfs een wezen van een andere planeet. Ook Homo coronus heeft seksuele impulsen. Die kunnen uiteraard in volledige fysiek afzondering worden beleefd, aangezien Hc aan voorstellingsvermogen niets ontbreekt. Maar hij stapt graag over zijn lichte weerzin tegen de medemens heen voor een potje duoseks. Uiteraard uitsluitend voor een zeer specifiek individu dat voldoet aan zijn smaak. Uiteraard is hij op zo’n moment tijdelijk ook kwetsbaar, maar dit valt in het niet bij de zinloze risico’s waar Homo sapiens zich zonder nadenken constant aan blootstelt. En verder biedt de techniek ook hier vele alternatieven voor bevruchting. Dus de mensheid zal zeker niet uitsterven als Homo sapiens zichzelf geëlimineerd heeft. Homo coronus redt het wel.
Wat een ellenlang antwoord, Maurits. Baken het toch eens af! De Homo Coronus voelt zich geborgen in zijn achterdochtig universumpje, zo veel had ik wel begrepen, maar daarmee is hij nog niet noodzakelijkerwijs te benijden. Wat de voortplantingskwestie betreft: het in strikte afzondering afhandelen van seksuele impulsen leidt niet tot nageslacht. En het kan niet anders of duoseks doet zich bij veel Homines Coroni, gezien hun kieskeurigheid, slechts sporadisch voor. Ik betwijfel daarom vooralsnog of er voor deze mensensoort wel zo’n luisterrijke toekomst is weggelegd als jij schetst.
Carl, speciaal voor jou reageerde ik een keer lang omdat jij niet uit de voeten kunt met kort. Maar ook dat werkt bij jou niet. Dus ik houd het nu maar weer kort: De kieskeurigheid van Homo coronus leidt tot beter nageslacht dus de evolutie werkt in ons voordeel! Je kan spartelen wat je wilt, maar jouw mensensoort is gedoemd het onderspit te delven 😉