
Fotobron: butchery.nl
Een aantal jaar geleden was er werkelijk geen ontsnappen aan: pulled pork was overal. Op elke lunchkaart en zelfs bij elk zichzelf respecterend fastfood restaurant vond je een variant van pulled pork op ’t menu.
De trend kwam overgewaaid uit de States, waar de low & slow bereiding van pulled pork een ware BBQ hit is. Op de gerenommeerde wedstrijden in BBQ mekka Texas staat ‘ie dan ook steevast op de agenda. Al jarenlang. En anno 2020 kunnen we wel stellen dat Pulled Pork ook hier in Nederland een blijver is. En terecht!
Low en slow bereidingen worden steeds populairder en de intrede van het kamado tijdperk heeft daar onmiskenbaar mee te maken. De Big Green Egg, Kamado Joe, Bastard en soortgelijke kamado’s (er zijn er inmiddels veel op de markt, zelfs bij de Lidl, Aldi en diverse tuincentra vind je ze tegenwoordig) lenen zich immers perfect voor het reguleren van de temperatuur. En dat is wat je wilt! Zonder dat je er constant naast hoeft te zitten, tóch een hele middag met je BBQ gerecht bezig zijn. Er zijn natuurlijk tig low & slow BBQ toppers, maar spareribs en pulled pork horen zeker bij de top 5.
Wat is pulled pork?
Dan komen we natuurlijk bij de vraag: wat is pulled pork eigenlijk precies? Voor diegenen die onder een steen hebben geleefd: pulled pork is een langzaam gegaard varkensvlees braadstuk dat aan het einde van de rit letterlijk uit elkaar valt. Met een beetje hulp, zoals een vork, trek je het vlees na urenlange bereiding letterlijk uit elkaar. Pulled dus. BBQ vlees ten voeten uit!
Welk vlees is geschikt om pulled pork mee te maken?
En welk vlees gebruik je daar dan voor? Dat verschilt, maar bij uitstek geschikt is de schouder en de nek van het varken. De meest gebruikte vleessoort om pulled pork mee te maken in Nederland is toch wel procureur. In Amerika wordt vooral Boston Butt en Picnic gebruikt. Procureur is varkensnek zonder been, Picnic het deel van de schouder richting de poot en Boston Butt is het gedeelte van de nek en de bovenkant van de schouder. Hoe dan ook allemaal delen die zich goed lenen voor langzame bereiding.
Hoe maak je pulled pork?
Een recept vinden voor pulled pork kan niet moeilijk zijn. Het internet staat er vol mee. Maar houd er in elk geval rekening mee dat de bereiding van een kilo varkensnek ongeveer 4 uur in beslag neemt. Maar dat is dus ‘beginnerswerk’ in pulled pork land. Een Boston Butt van 3 kilo kan maar zo 14 uur duren. Duurt even, maar dan heb je wat. En het mooie ervan is dat je dit vlees heel goed kunt maken voor grote groepen. Perfect verjaardagsvoer dus. Met dat in gedachten kun je dus op zoek naar een recept. Want daar staat het internet bol van. Moeilijk is het niet, je moet er alleen even goed de tijd voor nemen. En het juiste vlees in huis halen natuurlijk, maar dat spreekt voor zich…
Gesponsorde bijdrage