Een jaar of twintig geleden zat ik voor stage een half jaar in Indonesië. Op een ochtend kreeg ik het bericht dat twee jongens die ik goed kende, samen waren verongelukt. Mijn maag kromp ineen. Ik kreeg het terstond ijskoud en voelde mijn bloed even stoppen met stromen. Deze twee jonge gasten, wat?! Veel details kreeg ik niet mee. Blijkbaar waren ze ‘s ochtends met de auto op de snelweg tegen een wegportaal gereden en waren ze op slag dood.
Het gebeurde ergens op de A2, in het diepe zuiden van ons land. Waar precies heb ik nooit geweten. Toch kan ik niet voorkomen dat tijdens de zeldzame keren wanneer ik vanuit Zuid-Limburg naar het noorden rijd, ik er even aan moet denken. Waar gebeurde het, hoe dan?
Het doet me denken aan die ‘langs-de-weg-monumentjes’. Iedere automobilist kent ze wel. Zo’n willekeurige boom langs de provinciale weg, waar dan een bordje op is gespijkerd met iemands naam en een datum. Soms hangt er zelfs een ingelijste foto. Op de grond wat versleten bloemen en een verregende teddybeer. Elementen van een provisorisch monument, ter eer en nagedachtenis van iemand die – voor zover je dat kunt invullen – bij de boom in kwestie is verongelukt.
‘Hoe dan?’ is natuurlijk een vraag die direct in je opkomt. Om wat voor iemand ging het, hoe is het gebeurt, wat ging daaraan vooraf? Bij een rechte weg is het lastig voor te stellen hoe iemand van het asfalt raakt om met de auto tegen een boom te knallen. Of met een motor, dat kan natuurlijk ook.
Is er niet een site die dit soort mini-monumenten van verkeersslachtoffers verzamelt? Een online platform dat antwoord biedt op de vragen van iedereen die er langsrijdt en denkt, ‘Waarom?’. Alle ‘langs-de-weg-monumentjes’ overzichtelijk gekoppeld aan Google Maps. Het zou tevens een online gedenkportaal kunnen zijn voor hen die verongelukten. Want vergeten worden ze niet. Net als die twee oude bekenden van mij.