Hebben jullie nu je zin? Is dit wat jullie willen? Dit kutweer! Liever dan een hittegolf? Zijn jullie wel helemaal lekker?
Ja, klopt, het was erg heet een tijdje terug en het duurde heel lang, naar Nederlandse begrippen dan, wat meteen enorm relativeert. Maar nu de hittegolf voorbij is zijn we weer overgeleverd aan het enige alternatief dat het Nederlandse klimaat te bieden heeft: herfstweer! En daar zitten jullie dus niet mee!?
Dan zitten jullie er dus kennelijk ook niet mee dat de herfst in tegenstelling tot de hittegolf niet over anderhalve week weer voorbij is. We hebben 9 maanden herfst voor de boeg, realiseren jullie je dat wel?
Alles beter dan die hitte, is dat echt wat jullie willen beweren? Zonder met je ogen te knipperen? Het heet nu nog steeds zomer en op het warmst van de dag is het niet eens 20 graden meer, het is verdomme gewoon koud!
Natuurlijk is ook de zon verdwenen, regent het om de haverklap en hebben we zelfs al een herfststorm! Ga je echt volhouden dat je deze ellende liever hebt dan het weer waarvoor jullie elk jaar in de vakantie naar Zuid Frankrijk, Spanje of Turkije afreizen? Zijn jullie wel goed bij je hoofd?
Als je Nederlanders op dit moment, het ‘hittetrauma’ is nog vers, zou vragen wat het ergste is dat ze dit jaar hebben meegemaakt, goede kans dat ze niet de maandenlange coronalockdown noemen maar die anderhalve week met hete dagen (van toch alweer bijna twee weken geleden). Want de echte hitte was half augustus alweer voorbij.
Iedereen jammerde mee. Zoals weermannen en -vrouwen en radio- en journaalpresentatoren die in dezelfde airconditioned studio’s hun weerpraatjes aankondigden. Tijdens de hittegolf over wanneer we die hitte eindelijk zouden kwijtraken en toen het eenmaal zo ver was konden ze er nog dagenlang niet over ophouden hoe heilzaam dat was.
Want nu kon eindelijk die gratis warmte waar je je de rest van het jaar scheel voor betaalt, de huizen uit worden gejaagd, iets waar kennelijk vooral weerkundigen en mediamensen verlangend naar uitgekeken hadden. Een verlangen dat ze luisteraars en kijkers graag opdrongen, voor zover die daar zelf al niet van overtuigd waren.
Alles werd weer normaal, zoals we het in Nederland gewend zijn. Lange broeken konden weer aan, de slippers vervangen door schoenen, de blote armen of zelfs blote basten konden weer veilig bedekt worden. De deuren bleven dicht, nu niet meer om de warmte, maar om de kou buiten te houden. Buiten hoort het nu eenmaal kouder te zijn dan binnen, in dit kikkerlandje.
Weg met die gekkigheid uit Zuid Europa, of zelfs exotische continenten. Als bepaalde mensen terug moeten naar waar ze vandaan komen, waarom zou dat niet gelden voor warmte? Warmte terug naar waar die thuishoort. Leuk voor op vakantie maar niet in Nederland, hier houden we van afwisseling.
Afwisseling tussen geen-vlees-geen-vis-zomers met een zonnetje, een wolkje en een buitje en vooral niet te warm, en drie nog veel beroerder seizoenen met nog minder (vaak helemaal geen) zon, dus nog veel meer wolken en meer regen. En allerlei bijkomende ellende. Seizoenen die vooral gekenmerkt worden door kou.
Het is een eigenaardig en hardnekkig misverstand dat je het pas koud mag noemen als je minstens drie lagen kleding over elkaar moet aantrekken om naar buiten te kunnen. Het enige echte kou-criterium is natuurlijk dat je überhaupt iets aan moet trekken.
De mens is namelijk ontworpen voor een warm klimaat, anders waren we wel geboren met een vacht en niet met die mottige karikatuur ervan waar sommigen mee opgescheept zitten die werkelijk geen enkel zinnig doel dient.
Zelfs het aansteken van een vuurkorf op een zomeravond is al een onweerlegbaar bewijs dat het te koud is om buiten te zijn. Want op die eindeloze echte zoele zomeravonden waar we laatst van konden genieten komt geen zinnig mens op zo’n waanidee. De hete uren in de middag zijn een klein prijsje die je voor die weelde moet betalen.
Als aliens die onbekend zijn met Nederland hun vliegende schotel hier aan de grond zouden zetten en ze hoorden voor het eerst Nederlanders over het weer praten kunnen ze onmogelijk tot een andere conclusie komen dan dat dit een tropisch land moet zijn.
Een land waarvan de bewoners zich permanent tegen de hitte moeten wapenen met behulp van constant loeiende ventilatoren, airco’s en zonneschermen. Een land waar kou een onbekend begrip is en verwarming een overbodige luxe.
Negen maanden op rij verdragen ze zonder morren de kou, ze wachten de zomer af om te klagen. Behalve op vakantie in het buitenland, want dan hebben ze ervoor betaald en willen ze waar voor hun geld. Stelletje halve zolen!