
Bron: unsplash.com
Wuppies. Smurfen. Voetbalplaatjes. Man, man, man, dat waren nog eens tijden. Het waren de tijden waarin een supermarkt nog gewoon een supermarkt was, je naar school ging om op z’n minst de Nederlandse taal te leren en je je kroost nog een draai om de oren kon geven als ze hun bordje niet leeg wilden eten (voor de sneeuwvlokjes: een “draai om de oren” was een liefdevolle uitdrukking voor een schop onder je kinderreet).
Mooie tijden.
De school is intussen verworden tot een soort opvoedkundige dagbesteding waar je geen cijfers meer op je rapport krijgt, maar een pedagogisch verantwoord lulverhaal over de eetgewoontes van Tjeu, Vinthe of gewoon Achmed.
Daar ga je dan als ouders, met je te drukke baan, waar een bakfiets vol blagen, thuisbezorg-apps en de sportschool zo’n beetje je gehele dagplanning bepalen.
Het enige culinaire wekelijkse hoogtepunt bestaat ‘s zaterdags uit Aardappel Anders of Chicken Tonight (bestaat die troep eigenlijk nog wel?). En op zondag de doos van HelloFresh (nee, die kun je niet in z’n geheel in de magnetron zetten!).
Of je helpt de zondag van je ouders naar de gallemiezen, door ze op te zadelen met je onhandelbare kutkinderen. Zelf plof je als een tweepersoons zoutzak op de bank, zeikend dat je aan vakantie toe bent.
Je ouwelui schudden slechts hun hoofd en denken: “Waar is het misgegaan?”
Hun generatie was namelijk ooit verantwoordelijk voor die grote AH-rages met Wuppies en Smurfen. ’s Lands grootste kruidenier gaat op de kleintjes letten, was ooit hún slogan. Kan nu niet meer, want dat zouden de woke jongens en meisjes denken dat Appie een soort BSO is.
Nee. Tegenwoordig heet het “Dat is het lekkere van Albert Heijn”. En vervolgens zien we aanbiedingen van wc-reinigers, schoonmaakazijn en toiletpapier. De recepten vindt u in Allerhande. Het Lekkere van Albert Heijn. Je verzint het dus wél.
De creatieve denkers van wat ooit ‘onze sympathieke grootgrutter’ was, bestaan nu ook al uit een stel opvoedkundige inclusieve wereldverbeteraars, die Zwarte Piet allang de AH uitgetrapt hadden voordat Akwasi de genadeschop uitdeelde.
AH vindt namelijk ook dat de kindjes gezonder moeten eten. En dan vooral veel meer groente. Wel hún groente, natuurlijk. En daar hebben de creatiefjes op de marketingafdeling in Zaandam nu dan een, vooral heel ingewikkeld ‘Memory’-spel voor bedacht: FOODSTARS. “Ongeveer de helft van de kinderen in Nederland eet dagelijks onvoldoende groente en fruit. Wij willen gezinnen daarom helpen verser, gezonder en gevarieerder te eten. Spelend leren en zelf ervaren zijn daarbij van cruciaal belang”, aldus zo’n Appie Wappie.
Foodstars blijkt bedoeld voor hoogbegaafde kindjes van universitair geschoolde woke-papa’s en mama’s. Da’s mijn eenvoudige mavo-conclusie. Ik heb namelijk de spelregels bestudeerd, maar kan er absoluut geen hutspot van maken. Het spel bestaat uit meerdere sets met iedere week 16 kaartjes (en natuurlijk ook een app).
Kaartjes met bijvoorbeeld de stoere Ananassies, de perfectionistische Perzik Preciesjes of de wijze Walnootweters. Oh, en de Wandelwortels: “De Wandelwortels proberen de betekenis van het leven te vinden door te backpacken over de hele wereld. Ze zijn een hele waardevolle bron van informatie met betrekking tot cultuur en natuur”.
Er zat namelijk ook een filosoof tussen de creatieven.
Maar nu even de definitie van groente bij AH. Hoe ziet dat er dan uit, groente? Mooi en glimmend, vooral. Groentes bij Appie zijn overwegend fel groene, rode, oranje en gele producten, per stuk verpakt in plastic. Mooie, rechte komkommers, rode, gele ongelooflijk smakeloze en waterige paprika’s, broccoli en bloemkool ‘pizza’s’ (mamamia), en plastic zakjes met licht- en donkergroen spul dat ‘sla’ heet.
Grote en kleine plasticzakjes en -bakjes met spinazie, wortels, bosui, asperges, boontjes, witlof, en zelfs Spaanse peper, die zes keer zo duur is dan bij de Turkse groenteboer en smaakt naar alles behalve peper, maar naar zo’n paprika waar het water uit is gelopen.
En alles verpakt in plastic. Veel plastic. En dan gaan we vervolgens de groenteafdeling benevelen. Om het plastic vochtig te houden of wat? Wie bedenkt dat? En was ie toevallig ook beneveld?
AH wil kinderen dus bewuster laten eten. Ik ook. En ik heb ze dus ook zo opgevoed. Daar heb ik die grootgraaier niet bij nodig gehad. Bewuster eten begint door je groente, fruit, maar ook brood, vlees en vis juist niet in de plastic supermarkt te kopen.
En al helemaal niet bij die ongelooflijk hypocriete grutter uit Zaandam.