
Afbeelding van Susanne Jutzeler, suju-foto via Pixabay
Vieze veganisten!
Dat vond ik altijd van mensen die weigeren dieren en producten die uit een dier komen te nuttigen. Vanwege mijn overtuiging dat je dierlijke producten moet nuttigen, wil je gezond blijven. Uit protest ging ik dan de stad in, om onbeperkt spareribs te gaan eten.
Sowieso ben ik een echte carnivoor, hield ik mezelf voor. Een pizza was pas lekker als er bovenop een half varken lag en mijn avondeten creëerde ik om het stuk vlees heen. Dan had ik bijvoorbeeld zin in een kalfsoester. Daar moest een mosterdkaas roomsaus overheen, en daar paste dan weer een bosje haricots verts bij. Waarbij het bosje bij elkaar gehouden werd door een plak gegrilde katenspek.
Fuck die veganisten, en hun biologisch gemekker.
Maar tijden veranderen.
Sinds ik koken leuk ben gaan vinden, probeer ik alleen nog maar met verse producten te werken. Niets meer uit een pakje; alles zelf maken. En ik merkte dat verse, biologische producten vele malen lekkerder (en minder zout) smaken dan al de gevriesdroogde zooi van Unilever.
Ik werd mij steeds meer bewust van alle heerlijke smaken die de natuur mij biedt.
Ik vind de smaken uit de natuur zelfs zó lekker dat ik steeds minder behoefte heb aan vlees. Een goede Shakshuka is heerlijk. En je mist vlees totaal niet. Spinakopita is zo in elkaar gezet en vlees zou zelfs het hele recept naar beneden halen. Beide recepten zijn overigens vegetarisch, niet veganistisch.
Thuis eten we tegenwoordig al zeker drie dagen in de week geen vlees meer. Die vieze veganisten winnen steeds meer terrein, in mijn vleeskleurige brein. Van vegetarisch naar veganistisch is natuurlijk maar een kleine stap. Ik werd daarom wel heel benieuwd naar goede veganistische recepten.
Vol interesse surf ik steeds vaker naar bekeerde veganisten en hun internetsites. Checken of er iets smaakvols tussen zit. Hoewel ik denk dat ik maar eens rustig ga starten. Bijvoorbeeld drie dagen vegetarisch eten, drie dagen veganistisch en op de zevende dag duw ik een kilo leverworst naar binnen. Dat mag best. Vind ik.
Als jij ook zo langzaamaan wat meer vegan wil gaan knabbelen, dan heb ik een site gevonden waar een aantal goede en simpele veganistische recepten te vinden zijn. Check die pagina maar eens. Wie weet ben ook jij straks een vieze veganist.
De filodeeg voor de spinakopita (börek of burek) van de Turkse toko (yufka) zweert mijn moeder bij..die van haar is trouwens de lekkerste.
Je kan een vulling maken van aardappel, of als zin in vlees hebt met gehakt.
Voor een zoete variant pompoen
Ik vind het altijd mooi om te zien als men het deeg zelf maakt, zullen vast wel filmpjes op YouTube over zijn.