Chris Smit is ecoloog, hij heeft dus verstand van de natuur. Met kompaan Arie Trouwborst, jurist, is hij van mening dat katten binnengehouden moeten worden. Omdat ze op zeldzame dieren jagen, met name vogels. Ze willen een proefproces tegen katteneigenaren omdat los laten lopen van katten sowieso al strafbaar zou zijn. Ze beroepen zich op de Nederlandse wet en Europese regelgeving.
Karel is een leuke jonge kater van ongeveer een jaar oud die zo ongeveer sinds februari bij mij in de buurt rondloopt. Hij is dartel en speels, een beetje een allemansvriend, meestal van harte bereid zich te laten aanhalen. Hij woont bij buren even verderop. Zij gaan ervan uit dat hij van hen is, omdat hij van kleins af aan bij hen is opgegroeid, van hen te eten krijgt en bij hen slaapt.
Maar je kan uit alles opmaken dat Karel vindt dat hij van zichzelf is. Als hij buiten is en ongecontroleerd zijn gang kan gaan, doet hij dingen die kattenbaasjes niet sympathiek vinden. Jagen namelijk. Hij rent achter alles aan wat beweegt en probeert het in zijn klauwen te krijgen. Insecten en vlinders maar ook muizen en vogels.
Ik heb al diverse keren een jong vogeltje gered dat hij op de korrel had. Zelfs een keer een mereltje dat hij al in zijn bek had. Muizen idem dito. Toch neem ik het Karel niet kwalijk. Hij weet nu eenmaal niet beter, het is sterker dan hij. Het is zijn natuur! Maar daar heeft ecoloog Chris Smit geen boodschap aan. De natuur van de huiskat hoort niet in de natuur thuis zoals hij die ziet.
Over de prooien die Karel in het algemeen verschalkt zal ecoloog Chris niet in zitten. Ik heb er nog geen zeldzame vogel tussen gezien al ben ik geen kenner. Ecologen schrikken namelijk niet terug voor een potje discrimineren. Zo zijn ze opgeleid, dat is hún natuur!
Wat een kat een jong mereltje aan doet is in ecologenogen stukken minder erg dan het lot van een pas uit het ei gekropen steppevorkstaartpleviertje of een dito grauwe fitis. Merels zat!
Bij ecologen tellen alleen soorten. Vooral soorten die met uitsterven bedreigd worden. Ik vertaal het even naar mensen, ten slotte ook een diersoort. Een Indiër of een Chinees een kopje kleiner maken is niet zo’n ramp, daar zijn er toch genoeg van. Maar de laatste der Mohikanen is goud waard.
Bij mensen mag je het niet zeggen maar als het om (andere) dieren gaat mag het wel, als je een ecoloog bent tenminste. Dus de waarde van een individueel dier hangt af van de groep waartoe het behoort. Vul voor groep ras in en als het om mensen zou gaan had je de poppen aan het dansen.
Ecologen maken zich ook druk over het verschil tussen inheemse en uitheemse soorten. Wat ecologen betreft horen uitheemse soorten hier niet en moeten ze terug naar waar ze vandaan komen. Wat de Marokkaan voor Wilders is, is de uitheemse soort voor de ecoloog. Minder minder minder!
De huiskat is in de ogen van ecologen dus een uitheemse soort, een exoot zoals ze dat graag noemen. Klinkt meteen lekker negatief. Ze hoeven niet per se dood, als ze maar uit de natuur, zoals ecologen die definiëren wegblijven.
Deskundigheid is niet in alle gevallen een voordeel. De Amsterdammer van vroeger die nooit de stad uit kwam, onderscheidde de vogelwereld in sijsjes en drijfsijsjes. Dat is bijna altijd onderscheid genoeg.