Deze week in de serie Selectieve Ophef in de Lage Landen een kijkje in het brein van schnabbel-artiesten die de komende tijd hun schnabbels niet zien doorgaan wegens corona.
Een blikje BN’ers heeft gisteren – gecoördineerd – een filmpje gedeeld op Instagram. Nou ja, ‘Bekende Nederlanders’ is een heel groot woord. Het zijn artiesten die opgejut door hun label een mislukte home-video hebben gemaakt.
De video zelf is het bespreken niet waard. Geen editing, geen originele tekst, geen beat en geen flow. Qua uitvoering doet je nichtje van vijf dat nu al beter op TikTok. Je moet ook niet verwachten dat dit namen zijn die je moeder kent, of je vriend. Of dat deze artiesten regelmatig worden gedraaid op plekken waar je bier drinkt. Maar een Shownieuws-redacteur herkent ze. En iemand die een slot moet vullen om 02:45 uur op een festival ook.
Het is niet zo dat ik een hekel heb aan deze figuren, of dat ik geen enkele plaat van hen leuk vind. Maar als je tijdens een pandemie je bekendheid gebruikt om te melden dat je niet meer meedoet met de regels, dan is dat een probleem: A-politieke gasten laten zich hier opjutten door hun agent of boekingskantoor. Ze roepen Nederlanders op zich niet meer aan de regels te houden door “niet meer mee te doen”.
Als je geen gordel wilt dragen in de auto, prima. Dan neem je zelf een risico . Maar deze mensen willen dronken autorijden en roepen de rest op dat ook te doen. Dus wordt het voor iedereen gevaarlijk op de weg.
Het is dom, lui en tering vermoeiend.
Daarnaast jatten ze de slogan van John Lennon, power to the people. John Lennon; een naam die herkend wordt over de hele wereld, zelfs veertig jaar na zijn dood. Iemand die zich bij uitstek inzette voor de verworpenen der aarde. Iemand die niet kwam zeiken als zijn schnabbels in het gedrang kwamen. John Lennon gebruiken voor je narcistische egocentrische gezeik; dat is zo’n beetje hetzelfde als een afbeelding van Ghandi gebruiken voor je MMA-school.
Ik ga het filmpje niet delen, dat kun je zelf wel vinden op Instagram. Het zou de BN’ers gaan om “antwoorden op vragen.” En iedereen weet: wat Roelvink vandaag doet, daar zijn morgen Kamervragen over.
Wat de egoïsten niet beseffen, is dat ze, juist door hun bekendheid te gebruiken, verheven boven het klootjesvolk, ook een verantwoordelijkheid accepteren. De vragen die zij hebben, gelden die niet voor de maaltijdbezorgers? Gelden die niet voor de roadies die het licht en geluid doen voor hun shows? Die verdienen over het algemeen wat minder en werken er iets meer voor.
Wat deze actie doet, is het debat over de maatregelen verstommen. Het is nu instant een tweekamp geworden op social media: je bent voor óf je bent tegen. Grijs kan niet, er zijn niet genoeg tekens om nuance aan te geven.
Deze polarisering is er een die recht uit een spionagehandleiding uit 1950 komt. Dat het algoritme werkt, weten we inmiddels. Er zijn al genoeg clubjes mensen die geloven dat de aarde plat is, enkel en alleen omdat elke complot-theorie zorgt voor meer engagement op het platform van de een of andere Amerikaanse miljardair.
Maar je eigen naam op dit lijstje plaatsen, als toppunt van narcisme, dat is iets waarvan de meeste van deze figuren spijt gaan krijgen. Dat het wellicht iets te ondoordacht was. Niet handig. Beetje dom.
#Ikdoenietmeermee