Hoera, er is een baby op komst! Niet bij mij – goddank, ik heb die ellende twee keer doorstaan en dat gaat me liever niet nog eens overkomen. Wel bij tig andere mensen. Het is ze gegund hoor. Beetje voortplanten en samen vol liefde en geluk uitkijken naar nieuw leven dat je samen hebt gemaakt.
“Wil je weten wat het gaat worden?” is een vraag die daarbij eigenlijk nog nauwelijks wordt gesteld. Een jaar of wat geleden wellicht, maar tegenwoordig wil werkelijk elk stel op voorhand het geslacht van hun baby wil weten. Volgens een onderzoek in april 2020 onder ruim 450 jonge en aanstaande ouders in Nederland en Vlaanderen zou dat zelfs boven de 80% liggen.
Handig, om meerdere redenen. Zo weet je al vooraf dat je 50% van de mogelijke namen kunt schrappen. Scheelt toch weer een hoop discussie. Je kunt je focussen op een prinsessenwieg of race-ledikantje, en of je bij de Praxis een emmer roze latex haalt of juist blauwe. Vervolgens heb je de keuze of je het geslacht nog even voor jezelf houdt, of dat je het deelt met familie en bekenden.
Dat laatste geeft weer een gelegenheid voor een speciaal moment, de Gender Reveal Party. Want we laten tenslotte geen reden voor een feestje onbenut. Tegenwoordig wordt er steeds groter uitgepakt met Gender Reveal Party’s. Geen spetterend festijn met harde muziek, rondspattend bier en een halfdronken polonaise, maar een speciaal moment waarbij een grote anonieme taart wordt aangesneden die vervolgens een roze of blauwe binnenkant onthult.
Andere opties voor het prijsgeven van het geslacht zijn het laten klappen van een grote ballon, die na explosie een confetti aan roze of blauwe snippers laat regenen. Dan hebben we nog de wat spectaculairdere categorieën met rookbommen, romeinse kaarsen, parachutespringers en leeuwentemmers, al zijn die laatste tamelijk zeldzaam. Zo’n semi-wild katachtig roofdier in de buurt van je eigen drachtige dame schijnt niet zo’n goede combinatie te zijn.
Desondanks zijn gender reveal party’s bezig met een stevige opmars. Dat niet iedereen op zo’n verklap-het-geslacht-fuif zit te wachten mag duidelijk zijn. Het zijn vooral de aankomende ouders die zich even graag in een puddeltje van aandacht willen rondwentelen. Het is dan ook niet altijd een even groot succes.
Onlangs liep een Gender Reveal Party in de US (waar dit fenomeen vandaan komt) danig uit de hand toen de aankomende ouders het geslacht van hun komende baby middels een brandend stuk vuurwerk bekend wilden maken. Dat liep anders af: het stel brandde onbedoeld meer dan 4000 hectare bos af.