Als motorrijder kun je prima blijven doorrijden in de winter. De koude maanden zijn vaak zacht en sneeuwvrij. Wel zijn er een paar belangrijke dingen om extra rekening mee te houden. Bij slecht of koud weer is de kans op valpartijen met de motor – en daarmee schade – namelijk extra groot. We geven 3 tips voor veilig motorrijden in de winter, waaronder het afsluiten van een goede motorverzekering.
Tip 1: Voorkom onverwachte kosten
Hoe voorzichtig je ook bent: schade valt niet altijd te voorkomen. Maar wat je wél kunt voorkomen zijn kopzorgen over schade die je uit eigen zak moet betalen. Met een motorverzekering ben je verzekerd tegen schade die je aan anderen en andermans spullen veroorzaakt. En als je voor een optimale dekking kiest (All Risk), wordt ook vrijwel alle schade aan je eigen motor gedekt. Ook zijn je accessoires, helm en motorkleding hierbij tot een bepaald bedrag meeverzekerd.
Goed om te weten: Je brommer, snorfiets of high speed e-bike verzekeren kan met een speciale bromfietsverzekering.
Tip 2: Wel je pakkie-an
Beschermende motorkleding dragen is een must. Investeer in motorkleding die je tegen een mogelijke valpartij én het winterweer beschermt. Van elektrisch verwarmbare motorpakken tot helmverwarming: er warmpjes bij zitten op de motor was nog nooit zo makkelijk. Maar vergeet niet dat ook je leren motorkleding liefde nodig heeft – vooral in de winter. Behandel deze regelmatig met leervet of was. Zorg ook dat je motorhelm is voorzien van een pinlock vizier: hierdoor beslaat je vizier niet. Hartstikke handig.
Tip 3: Pas op voor pekel
In de winter moet je nou eenmaal weleens door de pekel rijden. En laat dat nu een van de grootste vijanden van je trouwe tweewieler zijn. Pekel (of nog erger: pekelwater) vreet in op chroom, veroorzaakt roest, en doet de componenten sneller slijten. Kortom: het is slecht voor de seals, lagers en vooral je remmen.
- Een paar manieren om pekel buitenspel te zetten:
Laat pekel en ander vuil niet te lang zitten, maar spuit je motor regelmatig goed schoon. Zorg dat je niet met hoge druk op je lagers, kettingschakels en tandwielen spuit – daarmee kun je het vet wegspuiten en schade veroorzaken. - Op bepaalde kwetsbare delen van je motor kun je pekelbeschermers aanbrengen, als beschermlaag tegen strooizout. Pas wel op dat het vet niet op je remschijf komt, daardoor kun je problemen krijgen met remmen.
- Omdat je je remmen eigenlijk niet tegen pekel kunt beschermen, is het des te belangrijker dat je ze regelmatig controleert.
Bonustip: pas altijd je rijstijl aan op het weer. Houd bij kou of een glad wegdek extra afstand tot voorliggers, weet dat het rubber van je banden iets harder is, en dat je minder grip hebt op het wegdek.
Gesponsorde bijdrage