
Bron: Pixabay.com
Sinterklaas is een kinderfeest. Op 5 december stuiteren alle kinderen door het huis, op zoek naar pakjes en pepernoten. De enorme hoeveelheid suiker genereert grote pupillen. Hartstikke tof dat de kinderen het leuk hebben, maar hoe vieren mannen eigenlijk Sinterklaas? We vroegen het aan de redactie van Hoemannendenken.
Gabriël
“Ik hark een halve kilo gevulde speculaas naar binnen en als het gekir van de kinderen overgaat in ‘mogen we nu naar boven, met de cadeautjes spelen‘, dan gooi ik het gourmetstel op de tafel en begin ik het vlees klein te snijden. Tegen de tijd dat de gevulde speculaas mijn darmen bereikt knaag ik alweer aan een puik stuk biefstuk. Of een totaal zwartgeblakerd stuk hamburger. Waarbij ik geen enkele link leg tussen een stuk zwart vlees en een traditioneel hulpje.”
Luuk
“Niet. Sinds chocolade sigaretten verboden zijn, vind ik er geen zak (haha, woordgrap) meer aan. Ik bedoel: als chocolade sigaretten (volgens een of ander prutsonderzoek) kinderen zogenaamd aanzetten tot roken, hoe zit het dan met chocolade munten? Hoeveel procent van alle bankdirecteuren kreeg als kind chocolade munten van Sinterklaas?
En klopt het dat zij op het schoolplein hun klasgenootjes beloofden op al hun chocolade geld te passen? En dat dan aan het eind van de schooldag al het geld min of meer verdampt was? En dat niemand daar schuld aan had en dat bankiertje in de dop zichzelf het grootste slachtoffer vond omdat hij als enige met buikpijn naar huis moest? Dat zou ik wel eens willen weten. Onderzoekscijfers wil ik zien, vervat in van die prachtige staafdiagrammen. Het liefst uitgevoerd in chocolade.”
Pascal
“Ik heb twee kinderen die binnen de Sinterklaas-categorie vallen. Ze zijn drie en ‘bijna zes’. Kuttige is dat ‘bijna zes’ exact rond Sinterklaas ‘precies zes’ wordt, wat zoveel inhoudt dat er bij ons thuis een jongetje is die praktisch tegelijkertijd met Sinterklaas jarig is. Wat in het huidige corona-tijdperk helemaal een hel is wanneer je én een verjaardag, een kinderfeestje en Sinterklaas bij drie paar opa’s en oma’s en aanverwante familie wil vieren. Dat doen we dus lekker niet.
De aanloop naar 5 december doen we wel. Met het Sinterklaasjournaal en af en toe een schoentje zetten. Het is een prachtperiode waarin het ouderlijke chantagesysteem volkomen legit is. “Eet je bord maar leeg, want anders…”, “Ruim je troep maar op, want anders…” en “Nu komen want je moet naar bed luisteren kom op zeg want anders…” zijn allemaal direct aan het beloningssysteem van de oude bisschop te koppelen. Dat Sinterklaas eigenlijk mijn opa was vertel ik ze pas over een paar jaar. Wat krijg ik eigenlijk van die ouwe snoeperd?”
Freek
“Sinterklaas? Pepernoten en chocolademunten zijn prima. Het hoeft van mij niet per se op vijf december gevierd te worden en surprises vind ik overdreven. Aangezien dit jaar samen iets vieren er niet in zit, skip ik de feestdagen even tot dat weer wel kan.
Ik gun de kleintjes hun kinderfeest zeker, maar ik gun ze ook een opa en oma. Voorlopig zitten de neefjes en nichtjes nog elke dag voor het sinterklaasjournaal en dat is leuk om te zien. Al werden er vroeger kinderen afgevoerd naar Spanje, dat zit er nu natuurlijk niet meer in. En is er al een quarantaine piet? Zo nee, waarom niet?”
Dennis (De Laatbloeier)
Sinds de traditionele jaarlijkse uitleg over het verschil tussen kruid- en pepernoten plaats heeft moeten maken voor een pietendiscussie, is voor mij de lol er wel een beetje af. Maar ja, vader hè? En bovendien zijn de apen op 5 december bij papsie wapsie, dus helemaal eronderuit komen, zit er niet in. Wel ga ik de boel saboteren door de kerstboom op 4 december op te tuigen.
Door de Rona houden we pottenkijkers buiten de deur. Oftewel, het wordt een beetje karig dit jaar, want de grote geldschieters (de grootouders) zijn er niet bij.
Maar goed, de snotapen geloven toch al niet meer. Maar inhalig als ze zijn, willen ze wel cadeautjes. Dus die moeten er wel zijn, maar ik hoef niemand te regelen om op de deur te bonken en zichzelf als de wiedeweerga uit de voeten te maken. Nee, papa komt gewoon na het eten met een jutten zak naar binnen en onder het genot van wat kruidnoten – die wij gewoon pepernoten noemen – worden er cadeautjes uitgepakt. Nog even wat spelen met het spul en dan naar bed.
Paul van Buuren (uw strenge webmeester)
Ik vind december veel te vol gestopt met feest. Maar Sint is toch wel een fijn feestje. Bij ons thuis houden we van gedichten. En het liefst van die stekende gedichten waarmee de schrijver alle misstanden van afgelopen jaar nog even langsloopt.
En kruidnoten / speculaas / pepernoten. Heb je wel eens nagedacht over hoe exotisch de kruiden allemaal zijn die daarin zitten?
Jan van Draeckensteijn
Sinterklaas speelde altijd een ondergeschikte rol bij ons thuis, vroeger. Kerst sloeg de klok. Toen mijn dochters nog klein waren, ontkwamen we zelf niet aan het Sinterklaasgebeuren, maar ik heb altijd laten doorschemeren dat ze ‘nee’ konden zeggen op school, als ze op schoot werden uitgenodigd. Meestal zit er onder die plakbaard namelijk iemand die vanaf 1 januari al weer uitkijkt naar 5 december, omdat dan ongestraft kleuters op je schoot gehesen kunnen worden. Toen ze ouder werden heb ik uitgelegd dat er niets normaals is aan een zogenaamd religieuze man die van kinderen houdt. Enfin, tegenwoordig doe ik de jongste jeugd (en hun ouders) een plezier door willekeurig op straat te roepen dat Sinterklaas is overleden aan corona. Zeer plausibel. De minima zijn me er dankbaar voor, want dat scheelt een boel geld.