
Fotobron: Pexels.com
Mag ik een met de deur in huis vallen? Het massale thuiswerken door corona heeft niet veel goeds gedaan met onze persoonlijke hygiëne. Je zou kunnen denken dat ik een nieuwsbericht napraat, waarin cijfers over omzetdalingen in producten voor persoonlijke verzorging besproken werden; niets is minder waar. De schaamte voorbij, praat ik puur over mijn eigen ervaring.
Thuiswerken laat – bij mannen én vrouwen – het laatste stuk persoonlijk decorum harder verdwijnen dan exotisch fruit in de bananenbar. Vergaderen per video hanteert het “Ontdekje Plekje” principe (u weet wel, dat dode tv-programma van toen), er wordt een illusie gecreëerd door wat je NIET ziet. Of moet ik zeggen: door wat je niet ruikt? Die joggingbroek? Al een week aan, hij zit steeds lekkerder. Geen last van, digitaal. Dat ongeschoren smoelwerk: totaal geaccepteerd, de tegenpartij komt net zo harig in beeld. Mag ik aannemen dat het vergeten van de deodorant aan gene zijde even dramatisch is? Ja, mag ik.
En dan moet je toch de deur uit…
Voor het eerst sinds lange tijd had ik een afspraak buiten de deur. Ik had alles zo ingepland dat ik mijn dochter meteen even op school kon afleveren. Terwijl ik in de auto wacht, staat ze zichzelf te verzorgen op de badkamer. Tiptop aangekleed, lekker ruikend en mooi in de make-up stapt ze in. “Wat ruik je lekker”, zeg ik. Haar antwoord: “Konden we dat van jou ook maar zeggen, papa. Ga je naar de zaak?” Nadenkend over het antwoord, snuif ik eens onder mijn oksel. Mijn neus leek wel een reset gehad te hebben door de heerlijke geur van het parfum van mijn dochter. “Het ruikt niet echt top”, mompel ik. Mijn antwoord volgt: “Nee, papa gaat jou naar school brengen, de afspraak op een andere datum plannen en eerst even iets doen aan dit holbewoners voorkomen.”
Lekker ruiken is de finishing touch
Die avond krijg ik van mijn dochter onderwijs in geuren. “Als ik weet dat ik ergens naar toe moet, dan gebruik ik na het douchen een bodylotion, die bij mij past. Die geur komt goed over in combinatie met mijn lichaamseigen geur. Zelf koop ik altijd producten uit dezelfde geurlijn, zodat ik weet dat de geuren niet ‘vloeken’. Dus ook mijn deodorant is van hetzelfde merk. Omdat ik al een tijd dezelfde geur op heb, is het een beetje mijn ‘signature scent’ geworden. Dus mijn parfum is ook van dezelfde lijn. Die parfum spray ik in precies de juiste hoeveelheid: niet te veel, niet te weinig. Genoeg om prettig over te komen”, legt ze uit. Ik vraag aan haar of ze reacties krijgt op haar lekkere lucht. “Absoluut, vaak komt er een complimentje, van zowel mannen als vrouwen.”
Helemaal overtuigd van haar verhaal – zij ruikt immers fantastisch – zit ik die avond met haar achter de laptop, op de site van de Bijenkorf (“hun lijn verzorgingsproducten voor mannen is heel compleet papa”) en ik vul het winkelmandje met bodylotion, scheerschuim, deodorant en een fijne aftershave. De postbode mag de rest doen.
Op de dag van mijn afspraak stap ik bij mijn klant vol zelfvertrouwen uit de auto. Gladgeschoren, mooie kleding aan, topschoenen en… heerlijk ruikend. Aandacht is alles. Lekker ruiken is de finishing touch. De mondmaskers verhinderen niet dat ik naast gezien toch ook geroken word. “Wat ruik je lekker”, zegt de receptioniste, terwijl ze me begeleidt naar de vergaderzaal. Een grote glimlach onder mijn mondmasker laat mijn ogen even fonkelen.