Oliebollen horen bij 31 december. Maar als ik oliebollen bij een kraampje haal, dan krijg ik van die vaste, vettige deegballen waar met geluk een klein krentje in zit. Niet te nassen. Net zoals die vetballen van de buurman. Hij heeft zo’n kant-en-klaar pak van Dokter Oetker in de frituur geflikkerd. Lekker inspiratieloos.
Nee, oliebollen maak ik altijd zelf. Die zijn altijd goed gevuld, zeer luchtig, én krokant.
Hoe’k da doe? En kende gij da ok? Zéker wel! Volg gewoon mijn recept!
Onderstaand recept is goed voor ongeveer 80 oliebollen.
Ingrediënten
- 1 liter melk;
- 2 zakjes droge gist;
- een goede lepel basterdsuiker;
- 1 kilo bloem;
- zout;
- 2 eieren;
- olie om in te bakken;
- rozijnen en/of krenten (4 ons is meer dan genoeg);
- 1 citroen.
En hoe doe’k da dan?
De krenten (en/of rozijnen) laat ik altijd een dag wellen. Da’s niet moeilijk hoor. Doe de krenten in een bak met lauwwarm water, rasp citroenschil en gooi dat ook bij het water. Pers de citroen vervolgens over het goedje heen en roer alles door elkaar. Een dag later hebben je krenten zichzelf lekker volgezogen met het citroenwater. Dat maakt ze zoetzuur, wat de smaak van je oliebol ten goede komt.
Uiteraard kan je ook cranberries gebruiken, maar ik houd het bij krenten en rozijnen.
Mocht je overigens vergeten zijn om krenten te wellen, dan kan je ze ook in een pan water doen, en ze 5 minuten laten koken. Ze zullen zich dan ook volzuigen met water.
Bakkers klaar?
Verwarm de melk met de suiker en het gist. Zodra je melk lauwwarm is haal je de pan van het vuur en wacht je tot er wat bruinig schuim op de melk komt drijven. Dat duurt ongeveer 10 minuten. Je hebt als het ware je gist tot leven gewekt. Hoera!
Vervolgens doe je in een grote kom (ik gebruik altijd mijn soeppan) het pak bloem, samen met het zout. Meg dat door elkaar en mix met een pollepel vervolgens de eieren er doorheen. Je goedje zal vol klonten komen. Niet erg. Giet je melk met gist door je klonten, terwijl je blijft roeren. Er ontstaat een nat deeg.
Nu kan je je krenten er doorheen mengen. En dan laat je het deeg rijzen. Afgedekt met een natte theedoek, of met plastic folie. Het liefste op een warme plek, zoals de vensterbank.
Ga een uurtje gamen, of de was opvouwen. En dan check je je deeg. Het zal in massa verdubbeld zijn. Nu kan je óf gaan bakken, óf je slaat je deeg nog een keertje door en laat het nog een extra uurtje rijzen. Dat doe ik altijd; je oliebol wordt er nóg luchtiger van.
Bakken maar!
Vervolgens doe je in een grote wok 2 liter zonnebloemolie. Dat verwarm je tot 180 graden. Het duurt ongeveer 10 tot 15 minuten voordat de olie de juiste temperatuur bereikt heeft. Je kan het checken door een klein stukje brood in de olie te gooien. Ontstaan er per direct luchtbelletjes rondom het brood en blijft het brood boven drijven, dan is je olie warm genoeg.
Pak twee lepels en pak daarmee een bolletje deeg. Let op dat je niet te grote bollen in de olie gooit; zodra ze de olie raken zullen ze nog groter worden.
Als de bovenkant van je oliebol er niet meer glazig uit ziet, kan je ze omdraaien. Gewoon met een houten lepel aan de zijkant duwen en je bol draait vanzelf om. Bak deze kant ook nog goudbruin en haal je oliebollen uit de olie. Even uitlekken op een keukenpapier en je bent klaar om de volgende serie te bakken.
Gun de bol een bad van 4 tot 6 minuten. Ben niet ongeduldig. Als je ze te snel uit het vet haalt krijg je van die slappe toelie, en daar wordt niemand gelukkig van.
En nu?
Wachten tot ze voldoende afgekoeld zijn en eten maar. Wat anders? Je wil toch niet je bek verbranden?
Tip!
Je kan je oliebollen de dag erop even in de oven opwarmen en je hebt een heerlijk ontbijt tegen de kater!
Fijne jaarwisseling!
Goede middag, ik bak zelf nooit oliebollen, mijn zwager is daar een ster in, dus hij is degene die de oliebollen levert . Maar dit jaar zijn mijn zus en zwager er niet bij, dus. . . ik wacht wel af hoe de bollen, die ik bij de bakker heb besteld , uit zullen vallen. Daar kan ik nog niets over zeggen dus. Ik hoop dat je een heel fijne jaarwisseling gaat hebben aan de oliebollen zal het niet liggen lees ik 😉