Het moet oplettende lezers ook opgevallen zijn. Dat de schoonheidsidealen voor mannen en vrouwen steeds meer op elkaar gaan lijken! Tegen degenen die het nog niet in de gaten hebben en denken dat ik uit mij nek lul, zou ik willen zeggen: begrijp me niet verkeerd! Lees gewoon verder, ik ga het uitleggen.
Ik wil echt niet beweren dat mannen en vrouwen meer op elkaar lijken dan vroeger. Sterker nog, juist mooie mannen en vrouwen zijn minder op elkaar gaan lijken. En volgens mij op een manier die ze niet bepaald mooier maakt. Mannen noch vrouwen! Maar daar denken een hoop mensen anders over als je afgaat op foto’s die ze van zichzelf op Instagram of Tinder plaatsen.
De overeenkomst die ik bedoel komt bij mannen en vrouwen op verschillende terreinen tot uiting. Wat mooie mannen betreft kom je dan snel terecht bij Arie Boomsma. En dan met name bij het lichaam van Arie Boomsma. Er is veel lichaam van Arie Boomsma. Heel veel.
Het is bijna onbegonnen werk het lichaam van Arie Boomsma te ontlopen, we worden allemaal wel eens geconfronteerd met foto’s ervan. Het gaat me in het bijzonder over zijn spieren. Vooral die zorgen er voor dat er veel Arie Boomsma is. Misschien een beetje teveel.
Bij Arie is het veel in de zin van dik. Arie heeft niet meer spieren dan u of ik, bij Arie zijn ze dikker, veel dikker. Dikker dan nodig is. En mijns inziens ook dikker dan mooi is.
Maar daar schijnen dus nogal wat mensen anders over te denken. Spieren tellen zwaar op de schaal van mooie mannen. Hoe dikker ze zijn hoe mooier bepaalde mensen ze vinden. Mannetjes- en vrouwtjesmensen.
En daarmee zijn we uitgekomen bij het schoonheidsideaal waar ik het over had. Tegenwoordig moet het vooral veel zijn. Dat één onderdeel van het lichaam, in het geval van mannen het spierstelsel, hoe mooi dat op zich ook is, soms tot in het absurde wordt opgeblazen. Het is algauw teveel van het goede!
Laten we dat de Arie-Boomsmaparadox noemen. Die doet denken aan de wet van de afnemende meeropbrengst. Maar het is erger. Veel sneller dan je zou denken komt er een punt dat ‘meer’ helemaal geen winst meer oplevert. Het kantelpunt. Voorbij het kantelpunt leidt ‘nog meer’ zelfs tot verlies. Er is teveel Arie Boomsma.
Vrouwen hebben al langer met de Arie-Boomsmaparadox te kampen. Borsten zijn in principe mooi van zichzelf. En al kunnen smaken verschillen, er is iets voor te zeggen dat groter tot op zekere hoogte mooier is. Maar ook bij borsten is er een kantelpunt. En vrouwen hebben tegenwoordig bij meer lichaamsdelen te kampen met de Arie-Boomsmaparadox.
Op Instagramfoto’s zie je steeds vaker vrouwen met een onevenredig dikke bilpartij. En in tegenstelling tot vroeger pronken ze ermee. Hoe dikker hoe mooier, lijkt het devies. Er schijnen zelfs oefeningen te zijn om ze te laten opzwellen. Wat er aan te oefenen valt is een raadsel want dikke billen zijn niet van spieren gemaakt.
Zelfs meisjes en vrouwen met de prachtigste kleine ronde billen laten zich door de dikke-billentrend beïnvloeden. Voor Instagram of Tinder zetten ze zich op de foto uit een zodanige hoek dat hun bescheiden billen een stuk groter lijken.
‘Maak de Arie in jezelf wakker,’ zei Arie Boomsma een paar jaar geleden in een interview. Zelf is hij de hele dag in de weer om de omvang van al die spieren op peil te houden. Zelfs in het leven van alle dag grijpt hij elke kans. Bij het verschonen van de baby, als hij speelt met de oudste (‘bankdrukken’) bij zijn werk (push ups).
Nu zal het mij persoonlijk een zorg wezen hoe Arie zijn lijf toetakelt, maar dikke borsten en billen zijn echt een beetje jammer (vooral die billen)! Kwaliteit gaat voor kwantiteit! En small is beautiful!