Heel Holland Bakt is bezig met seizoen zoveel. Elke zondagavond zit ik er weer klaar voor. Het is één van mijn meest favoriete programma’s. Maar dit seizoen bakken de kandidaten er niet zoveel van.
Natuurlijk zitten de hoofdingrediënten er gewoon weer in. Robert scandeert dat het deeg niet gaar is, Jannie knabbelt smakelijk alle baksels op en André maakt mopjes.
De opdrachten zijn ook weer lekker lastig. Wat behoorlijk wat gestuntel oplevert.
Maar er is een verschil met voorgaande seizoenen. Tot nu toe heb ik nog geen enkel “wauw!”-moment gehad.
Bij vorige seizoenen maakten de kandidaten prachtige signatuuropdrachten. Ware kunstwerkjes kwamen voorbij, en vaak genoeg liep het water in mijn mond als Robert zo’n taart aan sneed.
Dat is mij dit seizoen nog niet overkomen. De taarten die de kandidaten aan de jury presenteren zijn vaker misbaksels dan wonderschone producten. Ze presenteren de jury gebak dat ook uit mijn keuken kan komen. Uitgezakt, marsepein dat gescheurd is, mislukte chocolade-vormpjes en taart waarvan de binnenkant niet helemaal gaar is. En hoe goed Robert en Jannie ook proberen om enthousiast te blijven, je zíet de teleurstelling in hun gelaat. Zelfs André prikt opvallend vaak geen vorkje mee.
Nee, Heel Holland Bakt er dit seizoen niet heel veel van. En dat is jammer.
Ik kijk niet alleen omdat ik het een leuk, kneuterig programma vind, ik kijk ook om te leren. Welke technieken beheers ik niet, wat doet zo’n amateurbakker als de room geschift is? Zijn er bijzondere smaakcombinaties waar ik zelf nooit op zou komen? En vooral, hoe wordt zo’n bak gaar deeg bewerkt tot een waar lust voor het oog?
Het zit er niet in. Het eindresultaat ziet er amateuristisch uit. Scheef, schots en niet smaakvol. Met kandidaten die zenuwachtig van het ene been op het andere hupsen, omdat ze zelf ook wel weten dat voorheen wél prachtige producten in de tent gefabriceerd zijn.
En dat vind ik zonde. Want ik wil het gevoel hebben dat ik nog iets kan leren. Nu denk ik altijd dat ik dat ook best wel kan.
Misschien dat ik mij volgend seizoen toch maar eens ga aanmelden. En dan sta ik daar, met mijn hoemannendenken-schortje en mijn grote bek gitzwart gebak uit de oven te godveren.
André eet niet mee omdat hij ziek was. Wie de media een klein beetje gevolgd heeft weet dat ondertussen. Ik moet er trouwens zelf ook niet aan denken, jouw conclusie dat het dit keer meer een `slechtste bakkers van Nederland` wedstrijd is, is ook de mijne.