Misschien is het nog niet iedereen opgevallen, maar ik heb de indruk dat de mening over het coronavirus in het algemeen nogal negatief is. Terwijl er ook zoveel positiefs over te zeggen is!
Neem alleen al het woord corona, rechtstreeks afgeleid van de zonnecorona. Wat kan je voor negatiefs over de zon zeggen (als je geen zuurpruim bent met een hekel aan warmte)? Je hebt een totale zonsverduistering nodig om de corona van de zon te zien, maar dan ben je een magische ervaring rijker die je je leven lang bijblijft!
Het virus zelf ziet er ook niet echt ongezellig uit! Vernoemd worden naar de zon lijkt me een doorslaggevend bewijs dat je je beste beentje voor hebt gezet! Een mooi bolletje met overal stralen. Miljarden zonnetjes in je lijf, daar moet zelfs een zuurpruim vrolijk van worden!
Inmiddels is bij de meesten het kwartje gevallen dat we niet te maken hebben met HET coronavirus maar met EEN coronavirus. Gewoon een lid van de grote gezellige familie van coronavirussen. Waarvan de meeste ons alleen maar onschuldige verkoudheidjes bezorgen (in de volksmond opgetuigd tot ‘griepjes’), door de werknemers onder ons graag aangegrepen om een paar dagen vrij te nemen.
De negatieve framing van ‘ons’ coronavirus zit er bijvoorbeeld in dat het vaak Covid-19 wordt genoemd, en dat is ten onrechte! Covid-19 is de naam van het ziektebeeld! Dat trouwens lang niet altijd optreedt. Dus om daar nu elk afzonderlijk exemplaar van ons coronavirus op aan te kijken is sowieso al onterecht!
Niemand vindt het fijn om geassocieerd te worden met een ziekte. Wie wordt er nu graag tering- of klerelijer genoemd? En alles met kanker heeft ook een negatieve connotatie. In deze onbeschaafde tijden is het kankerdit, kankerdat, kankervoor, kankerna.
Goed onthouden: het virus zelf (het onze dus), dat olijke bolletje met die uitsteeksels (spikes) heet SARS-CoV-2! Laten we SARS-CoV-2 met gepast respect behandelen! Als je er even bij stilstaat heeft zo’n pandemie ook positieve kanten.
We zouden een voorbeeld kunnen nemen aan het gesproken commentaar bij natuurfilms. Over dood en verderf in de natuur wordt niet moeilijk gedaan. De commentaarstem vertelt altijd zalvend dat het niet voor niets is.
Als een leeuw een gazelle te grazen neemt dan zal dat wel een oud of ziek exemplaar zijn. Oud en ziek kan gemist worden als kiespijn want daar heeft de kudde, het roedel of de groep alleen maar hinder van.
SARS-CoV-2 gaat even selectief te werk als zo’n leeuw. En wie zou geen voorbeeld willen nemen aan de koning van het dierenrijk? Het zijn de ouderen en degenen met ‘onderliggende aandoeningen’ (ouderdom, obesitas, hartaandoeningen, rokerskwalen) die door het virus opgeruimd worden.
Als een giraffe, een olifant of een grutto een natuurfilm zou maken over de diersoort mens zou er vast heel wat meer oog zijn voor de positieve kant van de medaille.
Goed beschouwd zit er heel wat intelligentie ingebouwd in dat strengetje RNA waar het virus uit bestaat. Wij zijn er nog steeds niet achter hoe we ermee om moeten gaan, maar al die strengetjes samen weten wel hoe ze met ons om moeten gaan. Zij vinden feilloos onze zwakke plekken en aan hun eigen zwakke plekken weten ze snel een mouw te passen. Vaccinontwikkelaars lopen altijd achter de feiten aan.
De slimheid van SARS-CoV-2 (en andere virussen) is een prachtig voorbeeld van wisdom of the crowd. Dus laten we eens stoppen ons er met hand en tand tegen te verzetten! We zullen moeten leren ermee samen te leven. Dat is ons ook gelukt met de Duitsers! En de Tweede Wereldoorlog was nog wel even wat anders dan een coronapandemie!
Er is een enorme overbevolking over de hele wereld. En toch heeft men met deze pandemie bedacht dat we zoveel mogelijk kwetsbare mensen in leven moeten houden.
En nee, ik pleit niet voor een grote opruiming. Ik werk in een verpleeghuis waarin allemaal kwetsbare ouderen en minder ouderen wonen. Daar zorgen wij met z’n allen goed voor, maar het kan ook overdreven worden.
Dus zoals mannen denken, zo denken sommige vrouwen ook.
Als ‘zorgen voor’ niet meer als doel heeft iemand een waardevol leven te bieden maar slechts overleven mag je het geen ‘goed zorgen voor’ noemen. Fijn dat iemand die uit eigen ervaring weet waar ze het over heeft zich daarover uitspreekt!
P.S. Mannen zijn net als vrouwen, ook allemaal anders!