
Fotobron: Pixabay.com
De benzineprijs schiet omhoog. Automobilisten worden nerveus. Hoeveel erger wordt het nog? Volgens experts is het straks zover: twee euro de liter.
Stijgende olieprijzen, steeds meer milieueisen. Als opwarmertje staan kranten nu al vol met de treurzang van consumenten aan de pomp. Ik lees een verhaal over een lerares uit Tiel. Zij gaat voortaan te voet naar school en neemt binnen de stad de auto niet meer. Dan maar met de fiets.
Ach en wee, armoede in Nederland. In een ander artikel komt een piloot in opleiding aan het woord. Hij zou wel minder willen rijden, maar weet niet hoe. Hij woont in Groningen, zijn ouders in Utrecht en de opleiding is in Ede. Per week rijdt hij duizend kilometer. Bijna onbetaalbaar.
Rot toch op, denk ik dan.
Als je duizend kilometer per week moet rijden, heb je je leven niet op orde. Zo simpel is dat. Alsof je deze zoveelste stijging van de benzineprijs niet al jaren hebt zien aankomen. We weten het al 48 jaar, want de eerste oliecrisis trof Nederland in 1973. Toen waren er vier autoloze zondagen op rij. De benzine ging op de bon.
Wat kostte een liter benzine toen?
Omgerekend naar prijzen van vandaag de dag (dus gecorrigeerd naar inflatie): één euro. Dat vraagt om een rekensommetje. Stel dat één liter benzine straks inderdaad 2 euro kost, dan is de benzineprijs in 48 jaar tijd dus met 100 procent gestegen; oftewel iets meer dan 2 procent per jaar.
Moeten we daar nu met zijn allen zo spastisch over doen? En dan te bedenken dat auto’s steeds zuiniger zijn gaan rijden. Anno 2021 kom je met één liter benzine veel verder dan in 1973, maar daar hoor je niemand over.
Ik zou zeggen: houden zo, die hoge benzineprijs (dat vindt de Duitse consumentenbond ook). Laat automobilisten elkaar maar lekker de put in praten. Hopelijk laten ze vervolgens massaal hun heilige koe staan. Lossen files vanzelf op. Heerlijk.
Ik heb zowel een mooi rijbewijs als een auto. De laatste keer dat ik met de auto naar mijn werk ging, moet in 1973 zijn geweest. Nou ja, ietsjes later kan ook. Maar de afgelopen vijftien jaar heb ik altijd de fiets genomen. 110 kilometer per week. Besparing 8000 euro in die tijd. Daar kun je een leuk autootje van kopen. Volg mijn voorbeeld!
Als de benzineprijs inderdaad boven €2 per liter gaat worden, dan is, sinds de invoering van de euro in 2002 (?), de benzineprijs verdubbeld. Voor wat het waard is; een prijsstijging van gemiddeld 5% per jaar.
Wat wel bedacht moet worden is dat je niet al te randstedelijk moet gaan denken als het op vervoersmogelijkheden aankomt. Het openbaar vervoer is in de randstad uitstekend geregeld, maar als je bijvoorbeeld in Doesburg woont en in Arnhem werkt, afstand rond 20 km, dan is het OV al geen keuze meer, omdat je vanuit Doesburg geen enkele (rechtstreekse) verbinding hebt met Arnhem. Anderhalf á twee uur mag je wel uittrekken voor gebruik van OV. Onlangs hoorde ik van iemand die in Zevenaar woont en in Dieren werkt (afstand omstreeeks 20 km) en die had om op zijn werk te komen een autootje aangeschaft omdat het met OV ongeveer anderhalf uur duurde van huis naar huis en met de auto 20 a 30 minuten. Dus om maar rücksichtslos te pleiten voor een hoge brandstofprijs lijkt me getuigen van randstadblindheid of zo je wilt randstadarrogantie, dan wel randstadkortzichtigheid of -egoïsme.