
Fotobron: Pixabay.com
Het is een handeling die heel veel mensen iedere dag verrichten, vaak zelfs meerdere keren per dag. Maar echt nadenken over hoe het nu precies werkt, dat doen we meestal niet. De machine doet het werk, en wij wachten (een tikkeltje ongeduldig) tot we het resultaat in handen hebben en kunnen drinken. Maar hoe werkt het proces van koffiezetten eigenlijk?
Vroeger kon je het zien
De reden dat veel (met name jonge mensen) niet weten hoe het zetten van koffie nu eigenlijk werkt, is doordat we het tegenwoordig niet meer met eigen ogen zien gebeuren. We gebruiken koffiecups; afgesloten capsules waarbij we de binnenkant niet kunnen zien en waardoor we dus ook geen idee hebben welk proces er tijdens het koffiezetten gaande is. Of koffiepads, waarbij het effect min of meer hetzelfde is: je stopt die dingen in een machine en er komt een kopje koffie uit als resultaat.
Vroeger was dat anders. Toen kon je met eigen ogen zien dat koffiezetten niets anders was dan het proces dat in de scheikunde ‘filtreren’ heet. Je gebruikte daarvoor, de naam zegt het al, een koffiefilter. Daar gooide je gemalen koffie in. Door er vervolgens heet water door te laten lopen, loste een deel van de stoffen op die zich in het koffiepoeder bevinden. Dit sijpelde vervolgens door het filter heen en kwam als koffie in de koffiepot terecht. De rest, de koffieprut, bleef netjes in het filter achter.
Zo gaat het eigenlijk nog steeds
Dat proces – waar vrijwel ieder kind dat voor het einde van de vorige eeuw geboren is, regelmatig gebiologeerd naar heeft staan kijken – is eigenlijk nog steeds de basis voor de wijze waarop we tegenwoordig koffiezetten. Het ziet er alleen een beetje anders uit.
Bij een koffiepad zie je dit het duidelijkst. Een pad is niets anders dan een filter waarin de vermalen koffie al zit verpakt. Plaats je dit geheel in een machine, dan laat deze er heet water doorheen lopen. Net als vroeger loopt daarbij de koffie er aan de onderkant uit, zo je kopje in. De prut blijft in het filter (in dit geval de pad) achter.
Met cupjes werkt het net iets anders. De machine perforeert het cupje, wat op zijn beurt als filter dienstdoet. Maar ook hier blijft het principe in stand. Eigenlijk heel eenvoudig en niets anders dan we al sinds jaar en dag gewend zijn.
Gesponsorde content