
Bron: Pexels
Ondanks al het lawaaierige Black Friday-gedoe dat ongetwijfeld even lawaaierig zal overgaan in code Black, wandel ik de supermarkt binnen. Ik loop door naar de groente-boulevard om een komkommer te scoren. Ik stop bij een kist met de tekst: ‘biologische komkommers.’
Alle komkommers zijn afzonderlijk verpakt in een laag plastic. Dat begrijp ik niet. Waarom überhaupt een komkommer verpakken! Je kunt hem toch schillen? Of schoonmaken? Tenminste, ik wel.
Normaal gesproken ren ik zo snel mogelijk in en uit een supermarkt. Liefst zonder een woord met wie dan ook te wisselen. Dit ter vermijding van het gebruikelijke corona geneuzel. Maar hier moet ik toch even een uitzondering maken. Ik moet gewoon weten waarom die komkommers verpakt zijn. Dus vraag ik dat aan de supermarktmedewerker wiens taak het is, lege kisten in de schappen te vervangen door volle.
Ik wijs hem op de komkommers: “Mag ik vragen waarom u deze verpakt?”
Hij kijkt naar de kist: “Eh…zo worden ze aangeleverd.”
Daar is over nagedacht. Zoals in; die appel is rood omdat hij niet geel is..
“Maar dat plastic is toch heel milieuvervuilend?” probeer ik. “Je gaat komkommers toch niet afzonderlijk in plastic verpakken, laat staan biologische komkommers? Met al die bergen plastic troep in het milieu, zijn we intussen toch wel wat wijzer geworden?”
“Ik ben ook heel wijs, meneer. En zoals ik al zei, ik verpak niets hier. Ik verplaats alleen dozen en kisten.”
Ik zucht, en wijs hem op de dozen eieren tegenover de komkommers. Tot nu toe altijd verpakt in stevig karton. Tot mijn verbijstering tegenwoordig steeds vaker in een plastic doosje. Zes eieren: Euro 2,40. Dus vraag ik aan hem: “En die eieren dan, in dat plastic doosje? Waarom geen karton meer? Dat is toch allemaal niet logisch? En die uien daar, waarom zijn die in vredesnaam in plastic verpakt?”
“Eh… niet logisch? Kan meneer niet lezen dan? Ziet meneer ergens op die dozen het woord ‘logisch’ staan? Het is inderdaad niet logisch, meneer, het is biologisch. Maar even over die eieren; karton fabriceren als verpakking gaat ten koste van de bomenpopulatie. Wilt u dat liever dan?”
Tegen zoveel logica kan ik niet op. Toch vraag ik hem nog waarom 6 bruine eieren duurder zijn dan 6 witte eieren: “Kijk: de witte eieren kosten Euro 2,40 en die bruine Euro 2,66. ”
“Goede vraag van meneer… eh… bruine kippen zijn groter… hebben meer voer nodig…. bruine eieren blijven langer vers. Witte kippen kakelen meer, dus dat kost energie en gaat ten koste van de kwaliteit van de eieren. Logisch toch?”
Logisch toch? Fascinerende vraag, want ik hoor hem alleen maar uit zijn nek lullen. De enige logica die ik mij kan voorstellen, is dat het prijsverschil lekker dóór rinkelt in de kassa’s van de supermarkt.

Foto: Paco
Als ik in de lange rij bij de kassa sta, komt de supermarktmedewerker waar ik net mee sprak naar mij toe: “Ik heb het even nagevraagd bij mijn chef, meneer. Van plastic om die komkommers ziet hij ook de logica niet helemaal in. Maar dat er plastic om die uien zit komt omdat die uien geen natuurlijke schil hebben… dus…”
Het valt helemaal stil in de lange rij bij de kassa. Zelfs de gebruikelijke liftmuziek laat het afweten.
De supermarktmedewerker draait zich om en loopt weg. Ik zie nog net dat hij een grijns niet kan onderdrukken.
Misschien komt het omdat ik erg weinig in een supermarkt kom, maar ik ben wat verbijsterd over de prijs van 6 eieren; €2.40 voor 6 stuks. Dat is 40 cent per stuk. Een neef van me heeft een legkippenboerderij, ongeveer 100.000 scharrelkippen heeft hij en onlangs maakte hij gewag van de goede prijs die hij voor zijn eieren kreeg; bijna 8 ct per stuk. De prijs is inmiddels ‘gezakt’ naar rond 7 ct, maar is volgens hem nog steeds een goede prijs. Hij heeft hoof dzakelijk eieren van het formaar XXL. De supers verkopen meestal maat M of XL . Die eieren leveren de eierboer hooguit 6 ct per stuk op.
Mijn verbazing/ verbijstering zit dus vooral in het feit dat tussen eierboer en supermarkt de prijs minimaal 7 keer over de kop is gegaan. In mijn moerstaal zoudn we zeggen “Een goeie flikkerderij”
Voor wie is het ei nou een goudmijntje vraag ik me af.
Welkom in het land van graaien en snaaien
Waarom halen ze de schillen van de ui en verpakken deze in plastic? Is dat iets nieuws?
Je had ook bij de viskar kunnen vragen naar het leefgebied van lekkerbekkies.