
Credit: Echo Grid / Unsplash.com
Arent-Jan was een échte Amsterdammer die “naar Oost-Termunterzijl was geëmigreerd,” zoals hij het zelf uitdrukte. Die emigratie had overigens te maken met zijn zoektocht naar een eerlijke en integere echtgenote, die ook van bingo hield, net als hij.
Hij was zo’n figuur dat met ogenschijnlijk gemoedelijke tikjes op de rug al diverse dwarslaesies het licht had doen zien. Maar dat terzijde.
Wat ook maar weinig mensen wisten, was dat Arent-Jan op zijn visitekaartjes had laten drukken dat hij magnetiseur was. Maar in real life was hij handelaar in oude metalen.
Dat Oost-Termunterzijl een geïsoleerde gemeente genoemd werd, is een understatement. Gek genoeg bestaat daar feitelijk geen klederdracht. Zij het dat de vrouwen daar gehuld gaan in iets dat zich het best laat omschrijven als een enorme zakdoek. De eerlijkheid gebiedt te zeggen, dat dáár overigens geen beelden van zijn. Geestig feitje is dat in Oost-Termunterzijl drie kroegen staan en één kerk, wat meer dan duidelijk maakt waaraan de bewoners van het kleine dorpje meer geloof hechten.
Arent-Jan deinsde daar niet voor terug. Ook niet voor de enorme klederdracht-achtige zakdoeken en vond twee jaar na zijn emigratie, op zijn veertigste verjaardag, de ware. Doeikje heette zij.
Een jaar later besloten zij in het huwelijksbootje te stappen. De kerk waar het geheel werd afgewerkt, werd bestierd door pastoor Sytse van der Stellingderf.
Pastoor Van der Stellingderf liep tegen het einde van zijn carrière en wilde, behalve tegemoetkomen aan de wensen van zijn cliënten, de tanende kerkgang een duwtje in de rug geven. Dat deed hij door de huwelijksvoltrekking op een geheel nieuwe en eigentijdse wijze af te sluiten, met een welgemeend: “En dan verklaar ik jullie nu tot man en vrouw. Jullie kunnen nu jullie Facebook status updaten.”
Het leven ging door en Arent-Jan werd sous-chef in de supermarkt waardoor hij nu dagelijks, en gratis nog wel, zijn fetisj voor schuursponsjes kon uitleven. Heel wat anders dan toen hij nog in Amsterdam woonde. Daar was hij de technisch specialist van een zwaar gesubsidieerd onderzoeksteam geweest.
In die tijd besloot hij echter, samen met het team, de ontdekking dat walvissen vooral liedjes van Frans Bauer zingen en dan massaal dood aanspoelen, niet wereldkundig te maken. Toen dat feit toch aan het licht kwam, kostte die oneerlijkheid Arent-Jan zijn baan.
Omdat omroep EO nogal veel natuurfilms uitzond in die tijd, besloot Arent-Jan bij de EO te solliciteren. Hij had geleerd van zijn oneerlijkheid en besloot daarom van meet af aan eerlijk te zijn. Dat kwam direct goed uit de verf tijdens het sollicitatiegesprek. Hij zat tegenover drie EO-coryfeeën.
“Wat is je zwakste punt?” vroeg een van de EO’ers.
“Mijn vroegere oneerlijkheid,” antwoordde Arent-Jan. “Maar die heb ik gelukkig overwonnen. Ik ben nu onder alle omstandigheden eerlijk.”
“Dat vind ik juist een sterk punt,” zei één van de andere drie EO’ers glimlachend.
“Het interesseert mij geen reet wat jij vindt,” antwoordde Arent-Jan in zijn nieuw aangeleerde eerlijkheid.
Hij glimlachte ook.
De EO’ers niet. Verre van dat…
Helaas doet dit er allemaal niet meer toe omdat het huwelijk van Arent-Jan en Doeikje slechts drie maanden en twee uur duurde. Want hoewel Arent-Jan zich al jaren en jaren had vastgeklampt aan de troostende gedachte dat het leven pas bij veertig begint, bleek hij helaas een uitzondering op die regel. Een hardhandige confrontatie met een snel rijdende auto, met een appende man achter het stuur, maakte een definitief einde aan zowel Arent-Jan als die troostende gedachte…
Doeikje besloot nooit meer te trouwen.
Maar omdat alle dagen zich voort sleepten, en niet om leken te komen, besloot zij haar vroegere passie weer op te pakken: het bestuderen van het ‘hoe en waarom kolibries achteruit kunnen vliegen’.
Dagelijks bezoekt zij nu het graf van Arent-Jan, sluit dan haar ogen, kijkt omhoog en vraagt met tranen die over haar wangen rollen: “is er boven óók bingo, Arent-Jan..?”
Waarde Paco,
Elke Ontmoeting, wat de 2 letters E en O, dus kom nu niet aan met Emotie en Ontucht want dat is ook waar,, maar niet in het hoge noord oosten des land, wel in de zuid oosten gelegen delen, maar dat terzijde. De laatste 3 decennia heeft daar vele ogen geopend en gulpen gesloten na het bidden en hun heer aanbeden te hebben. Nooit 1 dienst kan en kon droog eindigen. De wij (..) water kwast liet het water in druppels over alle asnwezigen op de hoofden neerdalen. Alle zegen komt van boven, zeg maar. ‘ niet waar, dat is een grove leugen!’ schreeuwt de – inmiddels 93 jarige Koos van de Lijkweg in Groessen- ‘ De zegen was de resterende spermavlokken van onze dode pastors stagiares van de geilige hartkerk der minnebroeders uit de Sint Job is Goor aan de baan naar Antwerp!’. De overige 3 aanwezigen hadden deze baseliek al stilletjes verlaten. Na contact via de Pope himself met boven kwam het bericht’ Biedankt foor die bloemuh en ja in het hiernamaals worden die folgende spielen gespielt: Japiemaria koekkoek, bij de kapelaan op schoot en terug naar de aarde, maar ook dat terzijde.
In Den Bosch en Maastricht is het stil op 3e paasdag, tenminste dat zijn de geruchten.
Truus uit Berghem die eet nog elke zaterdagmorgen minimaal4 Bosse Bollen van Jan de Groot omdat meneer pastoor Dengrijpgraag dat zo kek bindt: dikke Bosse Bollen vrouwen!
Zeer geachte Paco, daar beneden op een verrotte wereld.
Ja, er is bingo hier boven. Het is nu even een pauze omdat enkele verblijvers op de afdeling oorlogmisdadigers vechten (alweer) om het spel ‘ wie is het’ te willen spelen.
Adolf en Stalin willen niet meedoen, maar Pol Pot en Mao schreeuwen dat zij ‘ losers’ zijn. Nappie uit France die wordt nog steeds
gezocht. Het vermoeden bestaat dat Nappie zich geteleporteert heeft naar beneden en weer ‘s coach is van een BVO in de lage landen, maar dat terzijde. Fidel en zijn broer Raoul roken zich te pletter met hun sigaren en gemekker over revoluties. Ché heeft nog wat af te rekenen met zijn oude strijdmakker maar Ché zoekt naar zijn verloren vingers.
Alva die is zo dement dat zijn wartaal wordt genegeerd door Willem van O. Ach en het rijtje malloten hier vult uvdat verder aan. Oh wacht, ik hoor iets. ‘ Bingo! Steek even 2 vingers op daar achter die man met zwarte baret en sigaar. Ché.. ik zie nog niets.