
Bron: Pixabay.com
Ben je vaak moe en heb je last van vreemde wondjes en zweertjes die maar niet willen helen? Zoek in dat geval niet op internet naar meer informatie, want voor je het weet, kom je terecht op de website van Mary Leitao.
Geheide kans dat je vervolgens zeker weet dat je lijdt aan ‘Morgellons’, een infectie door parasieten die net onder de opperhuid door je lichaam kruipen.
O gruwel, al dat gefriemel onder je huid, maar er is ook goed nieuws. Je lijdt namelijk alleen aan Morgellons wanneer je dénkt eraan te lijden.
Morgellons werd in 2001 voor het eerst beschreven door Mary Leitao, een mevrouw uit Pennsylvania. Dat deed ze op haar website morgellons.org die zij geheel aan deze door haar ‘ontdekte’ aandoening wijdde.
Ontdekt? Je zou ook kunnen zeggen: verzonnen.
Punt is namelijk dat Leitao helemaal geen arts of medisch specialiste is. Zij is een bezorgde moeder die zelf de naam ‘Morgellons’ bedacht voor de aandoening die zij heeft – of meent te hebben.
De website van Leitao bleef niet onopgemerkt. Langzaam maar zeker beweerden steeds meer mensen aan ‘Morgellons’ te lijden. Inmiddels heeft de ziekte zich als een broodje aap-achtige aandoening over de gehele Verenigde Staten verspreid.
Beelden al deze mensen zich de aandoening in? Volgens artsen én de Amerikaanse gezondheidsorganisatie Centers for Disease Control and Prevention wel. Zij zien de klagers als hypochonders die hooguit een simpele huidinfectie hebben.
Je huisarts denkt daar net zo over. Hij kan je vertellen hoe overvol zijn wachtkamer zit, de ochtend nadat op televisie een enge documentaire is uitgezonden over ziekte X, een aandoening die 1 op de 50 miljoen mensen treft.
Neem nu Japan. Daar beweren steeds meer vrouwen van middelbare leeftijd gebukt te gaan onder het Persistent Sexual Arousal Syndrome (PSAS), een aandoening die ervoor zorgt dat zij 24 uur per dag orgasmen krijgen.
Media besteden er uitgebreid aandacht aan. Aan het woord komen totaal uitgeputte dames die ten einde raad zijn. Vijfhonderd orgasmen per dag, het is geen uitzondering. De seksuele prikkeling die gepaard gaat met PSAS kan enkele dagen, maar ook anderhalf jaar duren. Alleen al de trilfunctie van een mobieltje is voor dames die aan PSAS lijden voldoende om als een fluitketeltje klaar te komen.
Nu PSAS steeds bekender wordt, blijken ook in het westen steeds meer vrouwen aan deze aandoening te lijden. Is het echt of worden ze door media op gedachten gebracht?
Ik ben net zo min medisch geschoold als mevrouw Leitao, maar in tegenstelling tot haar zal ik me niet aan een oordeel wagen. Wat ik wel weet, is dat je huisarts nu al de dag vreest dat PSAS in de televisieshow van Eva Jinek aan bod komt.
Eén zelfbenoemd deskundige die haar uitlegt dat “mensen die aan deze aandoening lijden door medici niet voor vol worden aangezien” en dat dat komt “omdat de meeste artsen nog nooit van dit syndroom gehoord hebben” en de boot is aan.
Mag je huisarts al die dames van middelbare leeftijd – die een opvlieger aanzien voor een oneindige reeks orgasmen – proberen gerust te stellen.