
Bron: Photo by hotblack at Morguefile.com
De EU heeft weer eens iets besloten. Vanaf heden mogen we legaal insecten eten, zoals krekels, treksprinkhanen, meelwormen en consorten. Ik vind ‘t prima; ik heb toch al hele zwermen vliegen verorberd tijdens het fietsen. En de moeizaam geteelde sla in mijn tuin is ook niet beestjesvrij, vrees ik. Dus dit kan er ook nog wel bij. En voor grote delen van de mensheid zijn insecten zoals voornoemde toch sowieso hoofdbron van eiwit en andere voedingsstoffen, dus waarom zouden wij ze niet eten? Insecten zijn doorgaans heel gezond. En ja, ook best lekker, voor zover ik uit eigen ervaring mag spreken.
Maar wat blijkt nu: lang niet iedereen denkt er zo over! Complotdenkend Nederland heeft weer een nieuw stokpaard om op rond te galopperen: krekels in je eten. Insecten zouden slecht voor je zijn. Volgens hen is krekelmeel bijvoorbeeld kankerverwekkend door de kleine hoeveelheid chitine die je daarmee binnenkrijgt. Geen idee waar die larie vandaan komt; chitine is een vezelige, in insecten voorkomende polysaccharide, die ongezonde bacteriën juist tegengaat, kan helpen bij kankerbestrijding én voor gezonde darmflora zorgt.
Krekelmeel bevalt volgens deze kenners bijvoorbeeld ook nog eens hordes parasieten. Dan denk ik: ach ja, wat niet… Al eens aan je eigen huid gelikt? Of een beker rauwe melk gedronken? Alles wat we eten en drinken, bevat (resten van) parasieten. Even koken/bakken/steriliseren, klaar. En ja, je kúnt natuurlijk allergisch zijn voor schaaldieren, wat de meeste insecten ook zijn, dus moet het als ingrediënt wél op de verpakking staan. Dat vind ik ook. En dan kun je zelf kiezen. Krekelvrij, glutenvrij, lactosevrij – mensen vrij!
Maar vanwaar dan die verafschuwende, zelfs agressieve houding ten opzichte van het eten van insecten? Is het omdat het WEF toevallig óók vindt dat dit een oplossing zou kunnen zijn voor allerhande wereldse mensenproblemen? Of slechts omdat sprinkhanen ongekookt toch niet zo heel erg appetijtelijk zijn? Hebben degenen die nu om het hardst jeremiëren, zélf wel eens een meelworm gegeten? Of een knapperig krekeltje? Nee? Ik wel. Meelwormen zijn best oké. Je moet ze, net als tofoe, wel een beetje kruiden, want anders zit er weinig smaak aan. Maar dat mag toch geen probleem zijn?
En heel eerlijk gezegd zie ik inderdaad ook maar weinig verschil tussen een garnaal en een krekel. Even pellen en daar gaat ie. De mens eet immers al sinds de oertijd insecten. Zelfs in de appel van Adam en Eva zat al een worm. Alleen wij hier in ons verwende westerse wereldje hebben er een afkeer van, omdat insecten in de media als ‘ongedierte’ en ‘vies’ worden neergezet. Ach ja, alweer die (mainstream?) media. Allemaal dienaars van de satanisch-geïllumineerde wereldelite.
Afgelopen week las ik – via Facebook – het zoveelste artikel over het insecten-eet-issue. De reacties eronder (zie hier) laten maar al te goed zien wat de simpele mens (ik weiger sinds enige tijd de termen ‘wappie’ of ‘doorsnee Nederlander’ te gebruiken, wegens teveel eer) zoal denkt bij het eten van insecten. Én wat ze vinden van de schrijver van de (overigens prima geschreven) column:
Nu vraag ik je, dit zegt toch alles? In ieder geval over het IQ van die hedendaagse simpele mens? De mens met de omgekeerde vlag in zijn profiel, die een ander onnozel noemt? Die en passant zegt, dat je iemand met een andere opvatting “eventueel” wel even gaat vernietigen? Werkelijk, als je met naam en toenaam dit soort reacties plaatst, dan ben je toch van van alle goede geesten verlaten?
Maar goed, toegegeven: alles wat nieuw is, is eng. Van vernieuwingen en veranderingen kun je als simpele mens namelijk niet direct alle gevolgen overzien. Het enig zekere gevolg is dus onzekerheid. En daar kunnen zij, die denken het licht te hebben gezien, niet mee leven.
Weliswaar gaat het transformeren naar een volgende dimensie erin als zoete (roze) koek (met karmozijn afkomstig van schildluizen), maar gemalen krekel eten (pure proteïne!), nee, dát kan echt niet. En weliswaar aten we tot nu toe vol smaak bio vanille-ijs met ‘bevergeil‘ (een zoet ruikend goedje uit de anus van bevers), maar een meelwormburger-in-krekelmeelbroodje bakken, smakken en weer uitkakken, ho maar.
Enfin. Zo verworden wij westerlingen steeds meer tot hypocriete, verwende nesten. Is er eindelijk een duurzame, natuurlijke, biologisch-dynamische deeloplossing voor al die vreselijke voedseltekorten, synthetische voedselvulmiddelen en gekunstelde koeienvleesvervangers, is het wéér niet goed. Proteïne-junkies zouden een gat in de lucht moeten springen! De wereld heeft een overvloed aan eetbare krekels, sprinkhanen en andere voedzame insecten. En toch weigert de grootste bedreiging van diezelfde wereld ze te eten. Want hey, als je iets hebt om moeilijk over te doen, moet je dat met beide handjes aangrijpen, nietwaar?
Ik ben er nu wel van overtuigd dat het overgrote deel van de mensheid aan haar eigen domheid en idioterie ten onder zal gaan. De enigen die zullen overleven, zijn de natuurvolkeren. De daadwerkelijk simpele mensen. Diep weggedoken in de laatste oerwouden, steppes, toendra’s en woestijnoases, geheel verschoond gebleven van die verwende westerse wereld. En raad eens wat die eten?