
Afbeelding van mitsuohara via Pixabay
‘Zit er hier nou ook die heffing op?’ vroeg ik aan het meisje achter de balie. ‘Nee, alleen op de plastic bakjes voor de salade en zo’, antwoordde ze. Een beetje argwanend keek ik naar de plastic zakjes waar ze het vlees indeed. Vlees inderdaad, maar wel van de scharrelslager. Op diezelfde balie lag een papiertje over de wetswijziging die op die dag (1 juli) was ingegaan. Volgens die wet mogen bakjes, verpakkingen of bekers waar plastic in zit niet meer gratis meegegeven worden. Als je kijkt waar allemaal plastic in zit, bijvoorbeeld in verpakkingen die je meekrijgt bij winkels of supermarkten, dan begrijp je wel waarom de regering een poging doet die stortvloed aan plastic in te dammen. De manier waarop ze dit doet, is te gek voor woorden.
Na de slager ging ik naar de supermarkt, waar ik de ene verpakking na de andere in mijn winkelwagentje legde, verpakkingen waar allemaal, u raadt het al, plastic omheen of inzit. Die allemaal niet onder de nieuwe regeling vallen, alleen plastic wegwerpbakjes en -bekers vallen eronder, evenals voorverpakte maaltijdsalades of voorverpakte broodjes. Om consumenten bewuster te maken van het plastic dat hierbij gebruikt wordt, moet dezelfde consument betalen. Hoeveel? Dat bepaalt de betreffende winkel zelf. Dat is nog niet het leukste: het bedrag dat de winkel in kwestie in rekening brengt, mogen ze ook nog eens zelf houden. De extra heffing moet wel op de kassabon vermeld staan. Een beetje nutteloos, als je zoals ik meestal geen bonnetje vraagt (wat soms al wel geprint is, vraag het dan niet!) om het papiergebruik tegen te gaan. Trouwens, wie vraagt er wel om een bonnetje bij de friettent?
Een geluk bij een ongeluk: je mag je eigen bakje of beker meenemen. Volgens ProFri, de vakvereniging voor frituurprofessionals, is dat onwerkbaar, omdat de wachttijden dan te veel op zouden lopen. Ik kan me er niet zoveel bij voorstellen, de vette hap in plastic bakjes of in een meegebrachte pan doen, kost geen extra tijd lijkt me. De vraag is wel waarom wordt er niet eerst geïnvesteerd in duurzame alternatieven? Of zouden we eraan kunnen wennen onze eigen bakjes mee te nemen, zoals we er ook aan gewend zijn een boodschappentas mee te nemen?
Deze poging om het plasticverbruik terug te dringen, het doet Kafkaësk aan, ik vraag me af of er wel zo goed over nagedacht is. Of het plasticgebruik zal dalen, ik betwijfel het.
Het is gewoon te gek voor woorden!
Ik heb een pan meegenomen naar Albert H. en daar de eieren uit hun plastic bakjes gehaald en overgeheveld naar mijn meegebrachte pan. Uit pure onmacht tegen deze verregaande oplichterij. Bij de kassa ontstond enig tumult, waarna de meeste klanten achter mij, hetzelfde voornamen te doen wat ik deed.
Ik kreeg een waarschuwing van draaideurcrimineel Albert H. maar dat zal ze niet helpen. De geest is nu uit de plastic bakjes. Ik heb ze trouwens meegedeeld dat het niet de consument was die plastic verpakkingen heeft uitgevonden. Ik ben vóór verwijdering van plastic maar niet even snel over de rug van de consument terwijl draaideurcriminelen zoals Albert H. zich toch al een bult verdienen aan de recessie, energiekosten etc.
Het probleem wordt verschoven naar de consument, niet de veroorzaker. Er wordt geen alternatief geboden, hoewel met de pan naar de AH geen verkeerd idee is 😉
Er wordt geen prijs vastgesteld, volgens mij wordt er ook niet gehandhaafd. Het wordt gewoon over de schutting gegooid, laat de markt het maar uitzoeken.
Zou me niet verbazen als Albert H. dit idee in het oor van de betreffende bewindslieden gefluisterd heeft…
Van dat laatste ben ik overtuigd.